Rekordhøyt handelsoverskudd i februar

Høy oljepris bidro til å løfte den norske eksporten i februar.

REKORDHØY OLJEPRIS: Høyere oljepris bidro til at verdien av norsk eksport økte i februar. Her ses oljeplattformen Oseberg.
Publisert: Publisert:

I februar endte handelsoverskuddet på 45,3 milliarder kroner, noe som er en oppgang på 53,6 prosent og det høyeste overskuddet som noen gang er registrert.

Det ble i februar eksportert varer for 84,5 milliarder kroner og importert for 39,2 milliarder.

Det er høy eksport av olje og gass som gir det rekordhøye handelsoverskuddet, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Eksportverdien økte med 16,7 milliarder, eller 24,6 prosent, fra februar 2011 til februar i år, mens importen lå på omtrent samme nivå som i fjor.

Løftet av høy oljepris

Det er en svært høy oljepris som er hovedårsaken til økningen. Et fat nordsjøolje lå i februar i år på 692 kroner, mot 603 kroner i februar i fjor.

Fiskeeksporten falt med 7,2 prosent i februar i år sammenlignet med samme måned i fjor. Årsaken til nedgangen var lavere laksepriser, som gjorde at eksportverdien for fersk hel laks alene sank med 127,5 millioner kroner.

Mildere vinter

På importsiden sank import av strøm i februar med hele 923 millioner kroner, noe som skyldes en mye mildere vinter hittil i år med velfylte vannmagasiner.

Totalt steg importen av varer (unntatt skip og oljeplattformer) med 2,3 prosent i februar 2012 sammenlignet med februar 2011. Det var import av maskiner og transportmidler som økte mest.

Publisert: