Tysklands kredittverdighet er nedgradert

Lite kredittvurderingsbyrå senker Tysklands kredittkarakter.

NOE Å TENKE PÅ: Kredittvurderingsbyrået Egan-Jones har gitt forbundskansler Angela Merkel noe å tenke på foran toppmøtet i EU senere i uken.

Markus Schreiber
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Det amerikanske kredittvurderingsbyrået Egan-Jones har senket den tyske stats kredittkarakter fra AA- til A+.

Det melder nettavisen Marketwatch.

Kredittvurderingsbyrået mener også at det er dårlige utsikter for den fremtidige utviklingen i Tysklands kredittverdighet.

Egan-Jones er ikke et av de tre store byråene (Moody's, S&P og Fitch), men er likevel et seriøst byrå som er anerkjent av amerikanske myndigheter.

Bakgrunnen for nedgraderingen er at Egan-Jones mener Tyskland har store fordringer mot de andre landene i eurosonen som de ikke vil få tilbakebetalt, fremgår det av en e-post fra administrerende direktør Sean Egan i Egan-Jones som Bloomberg siterer.

- Merkel taper

Kredittvurderingsbyrået mener også at Tysklands forbundskansler Angela Merkel kommer til å tape kampen mot at landene i eurosonen skal ta opp felles gjeld og kampen for strengere kontroll over enkeltlandenes budsjettpolitikk.

- Tyskland kommer trolig til å bli nedstemt og vil derfor bli sittende med en større potensiell eksponering, skriver Egan-Jones.

Merkel og andre ledende politikere i Tyskland har kjempet mot tanken om felles gjeld for landene i eurosonen nettopp fordi det vil innebære en overføring av gjeld til tyske skattebetalere.

EU-president Herman Van Rompuy la tidligere tirsdag frem sitt utkast for en handlingsplan som skal behandles på toppmøtet i EU torsdag og fredag denne uken.

Ordkrig før toppmøte

Planen, hvis den blir realisert, innebærer en langt skritt i retning av «Europas forente stater».

Men ikke før hadde Rompuy lagt frem sin plan, kom en iskald skulder fra Tyskland.

- Deler av den er som å lese en ønskeliste, sa viseutenriksminister Michael Link til journalister i Luxembourg tirsdag.

Han mente forslagene ledet frem til forskjellige modeller for at eurolandenes gjeldsbyrde blir delt mellom alle landene, men uten at det ligger forslag som sikrer tilstrekkelig kontroll over de enkelte landenes økonomiske politikk.

Tyskerne frykter at felles gjeld vil innebære at landene som ikke klarer å holde orden i sine statsbudsjetter bare sender regningen til land som holder orden i eget hus.

Det er det såkalte Target 2-betalingsystemet i eurosonen til at land at de svakeste lendene i eurosonen allerede har satt seg i betydelig til Tyskland.

«Herlig runddans»

Analysesjef Lars Mikelsen i Norcap beskrev dette som en «herlig runddans» av penger i eurosystemet i en markedsrapport tidligere i juni.

Denne runddansen gjør at Tyskland, for eksempel, har betydelige beløp å tape dersom Hellas skulle gå ut av eurosonen.

I Hellas, og også Spania, har innskyterne de siste månedene i stort monn flyttet sine penger fra sine egne banker og til tyske trygge banker.

Target 2-systemet innebærer at når euro flyttes ut av et land vil landets sentralbank låne disse pengene fra mottagerlandets sentralbank.

Normalt sett har denne gjelden blitt gjort opp når banken i avsenderlandet har refinansiert seg i kapitalmarkedet.

Les også: «Herlig runddans» sender «grexit»-regning til Tyskland

Men verden og eurosonen er langt fra normal. Og greske og spanske banker får ikke ordinære lån i kapitalmarkedet.

«Dermed går pengene i en herlig runddans ut av greske banker, inn i tyske banker, inn i den tyske sentralbanken, deretter inn i den greske sentralbanken og tilbake til de greske bankene», skrev Mikelsen.

Det betyr at den tyske sentralbanken overtar risikoen som greske og spanske bankkunder vil bli kvitt når de tar pengene ut av sitt eget lands banker og sender de til tyske banker.

Fordringer til værs

Den tyske sentralbankens tilgodehavender har økt kraftig under finanskrisen og særlig det siste året.

Ved utgangen av mai hadde andre eurolands sentralbanker en samlet netto gjeld til den tyske sentralbanken på 698,5 milliarder euro. Normalt skulle dette tallet ligget nær null. Det vesentlige av disse fordringer er til land i periferien. Altså land som Hellas, Spania, Portugal og Italia, ifølge Mikelsen.

Hva da om Hellas går ut av eurosonen og erstatter euro med drakmer?

«Kanskje det i realiteten er Tyskland som har mest å tape på et slikt scenario», skrev Mikelsen.

- Den sterke blir svak

- Den sterke blir svak fordi den sterke har lånt penger til den svake, sa Mikelsen til E24 da juni-rapporten var fersk.

Han anslår at den tyske regningen for en gresk utgang av euroen kan komme opp i 930 milliarder euro og øke den tyske statsgjelden til over 100 prosent av bruttonasjonalprodukt.

«I tillegg kommer selvsagt smitteeffekter, tap av eksportinntekter», skrev han.

Les også: Finansprofessor: Europeisk bankunion er bare første skritt

Publisert:

Flere artikler

  1. Merkel til Norge med synkende eurofeber

  2. - «Joggeraneren» har tatt en pause

  3. «Herlig runddans» sender «Grexit»-regning til Tyskland

  4. Hellas har lånt over 50 milliarder euro bare i år

  5. - Tyskland kommer uansett til å sitte med Svarte-Per