- Rekordlav rente vil fyre opp under boligmarkedet

Olav Chen svarte E24s lesere etter den overraskende rentebeslutningen fra Norges Bank.

NETTMØTE: Olav Chen i Storebrand Kaptialforvaltning stilte til nettmøte med E24s lesere onsdag.
Publisert: Publisert:

Norges Bank satte ned styringsrenten onsdag, og i likhet med de fleste andre ekspertene kom det overraskende på E24s nettmøtedeltager, Olav Chen.

Chen er makroøkonom og seniorforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning.

- Det ble som kjent et overraskende rentekutt i dag. De fleste inkludert meg ventet vel uendret rente - etter signalene som vi fikk i årstalen ikke altfor lenge siden. Her har med andre ord Norges Bank vært dårlig i sin kommunikasjon og forventingsstyring, synes jeg, skrev Chen i nettmøtet med E24s lesere.

SE ALLE SPØRSMÅL OG SVAR I BUNN AV ARTIKKELEN.

- Ingen renteendringer

Seniorforvalteren tror ikke Norges Bank vil gjøre ytterliger rentekutt med det første:

- Signalene fra Norges Bank nå og den nye rentebanen, er vel at det ikke blir flere renteendringer nå en god stund fremover, slik at jeg ikke tror det blir ytterligere rentekutt i mai. Mye skal ha skjedd i verdensøkonomien og med utsiktene frem til da hvis de avviker fra det, tror jeg. Men med så mye ulike signaler de har gitt i det siste - skal man ikke ta noe for gitt, skrev Chen.

Nettmøte med Olav Chen.

Mange spørsmål

Chen fikk mange spørsmål under dagens nettmøte, og flere lurte på om man burde binde renten nå.

- Ville du anbefalt å binde renten i dag, spurte blant annet «AGU».

- Fastrentenivåene nå er nesten historisk lave. På basis av det alene ville jeg også ha bundet i hvert fall deler av lånet på de lave nivåene, da det er begrenset hvor mye mer de kan falle, svarte Chen.

Men la til at valget bør i utgangspunktet styres fra eget behov for forutsigbarhet.

Chen har flytende rente

«Per» spurte om Chen hadde fast eller flytende rente på sitt boliglån, og hvor lenge han eventuelt hadde bundet den.

- Jeg har flytende, men det er kun det ene og alene fordi vi har gunstige ansattebetingelser på normrenten, og hvor jeg ikke kan binde renten. Jeg har bundet studielånet for 5 år, skrev Chen som svar.

«Vingle-Olsen»

«Roy G» ville vite om Norges Bank har andre muligheter enn å senke renta, dersom kronekrusen skulle styrke seg til nye høyder slik at næringlivet får problemer.

- Høyaktuelt og godt spørsmål. «Vingle-Olsen» har vel helt klart valgt å fokusere på den sterke kronekursen, og de har jo faktisk klart å svekke kronen idag. Nå er vel ikke utsiktene at vi har en «overhengende inflasjonsfare» i Norge heller, tvert imot at sterk krone vil bidra til fall i importert inflasjon som utgjør 1/3 av totalinflasjonen KPI i Norge (med lag), svarte Chen.

- Og det er faktisk, tror jeg, effekten på importert inflasjon Norges Bank bryr seg mer om, enn næringslivets konkurranseevne, la han til.

- Mistet tiltro til politikerne

Makroøkonomen Chen mener politikerne ikke tør å ta tak i boligbeskatningen.

- Jeg har mistet tiltroen til at politikerne tør å ta i boligbeskatning, slik vår gode tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem tok til ordet for. Jeg synes at renten i større grad skal ta hensyn til boligprisutviklingen. skrev Chen under nettmøtet.

Han tror det rekordlave rentenivå helle bensin på det allerede overtente boligmarkedsbålet:

- Riktig som du sier at bankene ikke nødvendigvis følger opp med rentekutt, men det holder jo nivået rekordlavt og det i seg selv er nok til å fyre opp under boligmarkedet, tror jeg, svarte han på spørsmål fra «kr»

- Hva skjer med renta i Norge om USA får en eller annen form for hyperinflasjon som resultat av pengetrykkingen?, spurte «Raymond».

- Hvis inflasjon i USA og ellers blir et issue, tror (og håper jeg) at pengetrykkingen stopper og rentene blir satt opp. Da følger norske renter etter, svarte Chen.

Publisert: