VIL ØKE STATLIG EIERSKAP: Blar opp milliarder til bedrifter

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil bruke opp mot 60 milliarder kroner på norske bedrifter.

BLANT STUDERENDE: Statsminister Jens Stoltenberg foreleste for studentene på Handelshøyskolen BI i Oslo i går. – Da jeg gikk på Blindern hadde jeg fordommer mot BI. Jeg har fått mer og mer respekt for dere, sa Stoltenberg. Til høyre finansminister Sigbjørn Johnsen.

Solberg Trond/VG
  • Andreas Nielsen
  • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

Staten skal bli enda større eier i norske bedrifter. Statsminister Jens Stoltenberg sier til VG at de vil sprøyte inn store midler i norske bedrifter.

- Siden vi overtok har vi investert nesten 60 milliarder kroner i norske bedrifter. Det har vært en suksess på alle måter og gitt mange arbeidsplasser, sier han.

Storstilt

I går holdt han foredrag for økonomstudentene på BI i Oslo. Der varslet han at det nå går så bra med Norge at regjeringen må holde igjen på oljepengebruken fremover.

Men det forhindrer ham altså ikke fra å varsle storstilt pengebruk i næringslivet.

- Det vil være lønnsomme investeringer, sier statsministeren.

Overfor VG legger han frem en oversikt som viser at selskaper som har fått statlig kapital de siste årene, i samme periode har bidratt med hele 120 milliarder kroner i utbytte til staten.

Skryter av private

- Regjeringen vil videreføre denne statlige satsingen. Vi er klar til å bruke like mye penger de neste årene, flere titalls milliarder kroner, for å sikre et aktivt statlig eierskap, sier Stoltenberg.

Statsministeren har gjort noe så uvanlig i vinter som å skryte av kjente norske private eiere. Til og med «erkefienden» Stein Erik Hagen har fått godord.

– Vi trenger Hagen, Røkke og andre: Andelen norsk eierkapital går ned ved Oslo Børs. Da er det viktig med en aktiv stat, som sammen med private går inn med kapital. På den måten sikrer vi norsk eierskap, at bedriftene får hjelp til å utvikles og vi sikrer oss mot at hovedkontorer blir flyttet til utlandet, sier Stoltenberg.

Jubel

Han vil ikke være konkret om hvor statlige penger skal brukes de neste årene, bortsett fra en nyhet som trolig vil gi jubel på Karmøy:

– Vi ønsker å bidra til å få til investeringer i Norge, slik som Hydros anlegg på Karmøy, der det kan bli bygget et nytt aluminiumsanlegg. Dersom Hydro mener det er nødvendig med nye kapitalutvidelser, er staten beredt til å gå inn med sin andel, sier Stoltenberg så engasjert at LO-lederen nesten står med tårer i øynene ved siden av ham.

Miljøvennlig

Investeringen på ti milliarder kroner på Karmøy er utsatt gjentatte ganger. Nå kan det tørkes støv av planene som vil kunne gi det mest miljøvennlige aluminiumsverket i verden.

– LO setter stor pris på at statsministeren så klart flagger at staten fremover skal brukes aktivt som støttespiller for norske bedrifter. Det vil skape arbeidsplasser og gi muligheter for norske selskaper, som de ikke ville fått uten et aktivt statlig eierskap, sier LO-leder Roar Flåthen.

Flere nyheter på E24

Publisert:

Flere artikler

  1. - Talltull fra Jens

  2. Tilbake til fortiden

  3. Kritisk til Støres nye næringspolitikk: – Forstår ikke privat næringsliv

  4. Ap vil ha enda mer stat i det grønne skiftet

  5. Dette er de grønne investeringene