Meksikaner vil bli IMF-topp

Frankrikes finansminister Christine Lagarde utfordres av Mexicos sentralbanksjef Augustin Carstens i kampen om den ledige IMF-stillingen etter Strauss-Kahn.

UTFORDRER: Mexicos sentralbanksjef Augustin Carstens stiller angivelig i konkurransen om den ledige sjefsstillingen i IMF.
Publisert:

Frankrikes finansminister Christine Lagarde (65) utfordres av Mexicos sentralbanksjef Augustin Carstens (52) i kampen om sjefsstillingen for verdens pengefond IMF, ifølge Bloomberg.

Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn sa fra seg oppgaven etter å ha blitt tiltalt for voldtektsforsøk i New York.

Storbritannias George Osbourne offentliggjorde 21. mai at de ville støtte Lagarde, samtidig meldte også forbundskansler Angela Merkel i Tyskland at det nærmet seg europeisk enighet om Lagarde som ny IMF-sjef.

Ønsker fokus på meritter

Den enorme diversiteten i pengefondets medlemsland har derimot skapt et behov for å evaluere kandidater uavhengig av geografisk region, men heller etter erfaring og meritter. Thailand, Russland og Sør Afrika har derimot vist liten koordinasjon i sine utnevnelser og anbefaler utelukkende nasjonale kandidater.

IMF har lovet å holde prosessen med utnevnelse av ny toppleder åpen og gjennomsiktig og tar sikte på offisiell utnevnelse i slutten av juni.

Alltid europeisk IMF-sjef

FAVORITT: Flere land har pekt ut Frankrikes finansminister Christine Lagarde som en soleklar favoritt som ny sjef i IMF.

Lagardes utfordrer Carstens var vise-sjef i IMF fra 2003 til 2006 før han hadde stillingen som Mexicos finansminister og påfølgende ble sentralbanksjef i januar 2010. Mexico leder en gruppe på 8 nasjoner, med en samlet stemmerett som utgjør 4,66 prosent av stemmene i prosessen.

Carstens, som har en doktorgrad i økonomi fra Universitetet i Chicago har innført mer innsyn i den meksikanske økonomien i løpet av sin tid som sentralbanksjef.

Flere stiller seg derimot skeptisk til om Carstens har noen sjans mot Lagarde. Helt siden andre verdenskrig har europeiske land utnevnt IMF-sjefen, mens USA har utnevnt sjefen for verdensbanken.

- På bakgrunn av meritter synes jeg Christine er en utmerket kandidat for IMF og det er derfor Storbritannia vil ha henne. Det vil være en god ting å se den første kvinnelige direktøren for IMF, sa Osborne til Bloomberg.

Andre mulige kandidater for sjefstillingen i IMF er Singapores finansminister Tharman Shanmugaratnam, som støttes av Thailand og Fillipinene, Indias sentralbanksjef Karim Massimov, som støttes av Brasil og India.

LES OGSÅ:

IMF regner med å ha ny sjef i slutten av juni

Strauss-Kahn innlosjert på Manhattan

Europa kjemper for kontrollen over IMF

Strauss-Kahn må betale 1,1 mill. for fangevoktere

- Viktig med åpenhet rundt valg av IMF-sjef

Tøff kamp om ledervervet i IMF

De skal velge Strauss-Kahns etterfølger

Lagarde seiler opp som mulig IMF-sjef

Publisert:
Gå til e24.no