Politikere i USA nærmere gjeldsavtale

Demokrater og republikanere nærmer seg en avtale om å heve gjeldstaket og unngå misligholdelse av statsgjelda.

Publisert: Publisert:

Torsdag holdt seks medlemmer av Kongressen fra begge partier et første møte med visepresident Joe Biden for å bli enige om hvordan USAs enorme budsjettunderskudd kan kuttes.

Republikanerne nærmer seg planen til Det hvite hus som innebærer noen kutt nå og en plan for større budsjettkutt i framtiden, men også at vanskelige saker som skatt og helsereformen utsettes til etter valget neste år.

Gjeldstak

Dersom de to partiene kan bli enige om et rammeverk og en målsetting for å redusere budsjettunderskuddet, vil veien være åpen for å heve taket for hvor mye gjeld USA kan ha, som i dag ligger på 14.300 milliarder dollar.

Finansdepartementet sier at taket blir nådd rundt 16. mai, men at de har metoder for å sikre at staten fortsatt finansieres fram til august slik at USA ikke skal behøve å misligholde gjelda.

Om taket heves med 2.000 milliarder dollar, vil det holde fram til over valget i 2012, ifølge finansdepartementet.

Republikanerne satte som betingelse for å gå med på å heve taket, at det skulle knyttes til betydelige kutt i budsjettunderskuddet.

Langsiktig mål

Både Det hvite hus, republikanernes budsjettalsmann Paul Ryan og andre republikanere er enige om en målsetting om å kutte underskuddet med 4.000 milliarder dollar over de neste ti eller tolv årene.

Men mens demokratene mener at skatten for de rikeste må økes for å nå målet, er republikanere helt imot skatteøkninger og vil basere seg utelukkende på utgiftskutt, blant annet i helsebudsjettet.

Biden var torsdag svært fornøyd med at republikanerne foreløpig har trukket tilbake et forslag om betydelig kutt i Medicare – det offentlige helseprogrammet for eldre. Både demokratene og et flertall av velgerne er imot å kutte i Medicare.

Flere nyheter på E24

Publisert: