STORBRITANNIA: Beveger seg mot renteheving

Nok et sentralstyremedlem i Bank of England tar til orde for å heve den rekordlave styringsrenten.

Publisert:

3,7 prosents prisvekst i desember har fått enda et medlem av Bank of Englands sentralstyre til å stemme for å heve renten.

Martin Weale tok Andrew Sentances side under sentralstyremøtet 12. og 13. januar i år, og gikk inn for å øke rentene fra dagens nivå på 0,5 prosent.

Det viser møtereferatet som ble lagt frem av Bank of England onsdag formiddag.

Sentance har lenge argumentert for at rentene må opp, men er blitt stemt ned av de åtte andre medlemmene av styret. Støtten fra Weale antyder at Bank of England snart kan komme til å bevege renten.

- Enigheten i sentralstyret er i ferd med å slå sprekker. Ikke bare stemte Weale for å heve renten; det finnes antydninger til at også andre medlemmer var nær ved å gjøre det samme, kommenterer Brian Hilliard, økonom hos Societe Generale, til Reuters.

Frykter inflasjonen

Bank of England styrer etter et inflasjonsmål på 2,0 prosent over tid. Gjennom hele 2010 har den årlige prisveksten ligget over 3,0 prosent.

Den raske prisveksten toppet seg med 3,7 prosent høyere priser i desember 2010 sammenliknet med desember 2009.

Møtereferatet viser at sentralstyremedlemmene er bekymret over utviklingen.

"For de fleste medlemmene impliserer den siste tidens utvikling at at inflasjonsrisikoen på mellomlang sikt har økt," står det i referatet.

- BNP-tall kan endre situasjonen

I går sendte et foreløpig estimat over veksten i fjerde kvartal 2010 sjokkbølger gjennom Storbritannia. Ifølge offisielle kilder krympet økonomien med 0,5 prosent i årets tre siste måneder.

Det kan endre sentralstyremedlemmenes oppfatning av utviklingen av den britiske økonomien.

- I seg selv antyder møtereferatet fra Bank of England økende sjanser for en renteheving i februar. Men gårsdagens BNP-tall kan meget mulig holde nølerne fra å stramme inn for tidlig, sier Vicky Redwood, seniorøkonom hos Capital Economics, til Guardian.co.uk.

LES OGSÅ:

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: