Ber Giek offentliggjøre hvilke selskaper som får kriselån

Nå skal det bli mulig for alle å se hvilke bedrifter som sikrer seg lånegaranti fra staten.

Finansminister Jan Tore Sanner (H)

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
 • Sofie Amalie Hoff Fraser
 • Sindre Hopland
Publisert:

Finansdepartementet har i brev til Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) bedt om at det lages en ordning for offentliggjøring av selskaper som mottar statlige lånegarantier. Det opplyser Finansdepartementet.

– Åpenhet om hvem som får tildelt krisehjelp fra staten er viktig for legitimitet i ordningene. Det har vi sett tydelig gjennom kompensasjonsordningen, og vil også være viktig for lånegarantiordningen. I dag har jeg derfor bedt GIEK om å etablere en innsynsløsning som gir offentligheten lett tilgjengelig informasjon om lånemottagere, sier finansminister Jan Tore Sanner i en uttalelse.

Vi i E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalister på e-post sofie.amalie.fraser@e24.no og sindre.hopland@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4741381407

Les på E24+

Fekk inn frisk whisky-kapital midt i coronakrisen, alle tilbake på jobb

50 milliarder

15. mars i år gjorde regjeringen det kjent at de ville gi statlige garantier for lån til bedrifter i en lånegarantiordning på 50 milliarder kroner. Dette i tillegg til Statens Obligasjonsfond skal sikre kapital til selskaper som trenger det på bakgrunn av coronakrisen.

«Garantiordningen for banklån til bedrifter innebærer betydelig statsstøtte og bruk av offentlige midler,» skriver Finansdepartementet i brevet til Giek.

Videre skriver departementet at ordningen er basert på at bankene administrerer den på vegne av staten, noe som både inkluderer at vilkårene i loven og forskriften er oppfylt før garanterte lån innvilges.

Les også

Stengte for oppussing – fikk 355.720 kroner i kontantstøtte

«Reduserer faren for feilbruk»

«Åpenhet om tildeling av statsstøtte under ordningen vil bidra til etterprøvbarhet og legitimitet, og redusere faren for feilbruk», skriver departementet.

Giek har anslått at en løsning vil kunne være i drift 2–3 uker etter beslutningen. Kostnadene er anslått til 400.000 kroner i årlige lisensutgifter, samt rundt 100.000 i årlige utviklings- og vedlikeholdskostnader. Giek har bekreftet at disse kostnadene vil bli dekket innenfor bevilgningen på 10 millioner kroner til administrasjon av lånegarantiordningen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Finansdepartementet
 3. Jan Tore Sanner
 4. Giek

Flere artikler

 1. Disse har fått mest statsgaranterte lån

 2. Kontantstøtte til bedrifter: – Helt ekstraordinært

 3. Mer fleksibilitet for bankene i lånegarantiordningen

 4. Sanner tar nye grep for å hjelpe bedrifter i coronaskvis: – Kontakt banken på nytt

 5. Krisepakker, kriselån og kontantstøtte: Slik dekkes gapet på 201 milliarder kroner