SR-Bank håper de store tapene på oljelån er tatt

Oljekunder hos banksjef Arne Austreid har slitt med å betale lånene sine etter koronapandemien og påfører banken store tap. Han synes Sparebank 1 SR-Bank tross alt klarer å levere greit.

Banksjef Arne Austreid håper at de nå har tatt de nedskrivingene på lån som trengs, men er ikke sikker.

Marie von Krogh
  • Erlend Skarsaune (Stavanger Aftenblad)
Publisert:,

Etter første del av 2020 sterkt preget av koronapandemien og lav oljepris, håper Sparebank 1 SR-Bank at de største grepene er tatt.

Nedskrivingene på lån og garantier har vært langt høyere enn vanlig. For årets første seks måneder endte nedskrivingene på 1,39 milliarder kroner – mot 30 millioner kroner i samme periode i 2019.

Banksjef Arne Austreid påpeker at tallet var spesielt lavt i fjor, og at banken typisk i løpet av et år skriver ned slike lån med rundt 400 til 500 millioner kroner.

Med mer enn dobbelt av dette i løpet av de første seks månedene i 2020 håper han nå at det blir lavere tap på lån framover. Men sikker er han ikke.

– Noen av kundene våre innen oljebransjen har slitt med å betjene lånene sine. Dermed må vi ta vårt, aksjonærene tar sitt og så prøver vi å finne en ny form for at selskapet skal kunne drive videre, sier administrerende direktør Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank.

1,9 milliarder ned

I første halvår ender Sparebank 1 SR-Bank med et resultat før skatt på 513 millioner kroner. Dermed fortsetter trenden fra første kvartal, hvor resultatet endte rundt én milliard svakere enn i 2019: Etter seks måneder er overskuddet 1,9 milliarder kroner lavere i 2020 enn året før.

Inntektene for første halvår ender på tre milliarder kroner, mot 3,7 milliarder i 2019. Her er ikke andre kvartal særlig svakere enn samme periode i fjor, med 1,67 milliarder kroner i år sammenlignet med 1,69 milliarder kroner i fjor.

Austreid mener banken har hatt et første halvår med en god underliggende inntjening – men altså preget av tap på lån.

– Vi er godt kapitalisert, til tross for store tap. Med 513 millioner kroner mener jeg vi tross alt leverer et betydelig overskudd på et halvt år, sier SR-Banks administrerende direktør.

Vanskelig å gi mer lån

Austreid deler kundene i oljebransjen inn i tre: Oljeselskapene, oljeservice, og suply og rigg. I den første gruppen er det ingen problemer med å betale lån og hos den andre er det få.

Så det er spesielt innen supply- og riggbransjen, hvor kapitalbehovet typisk er stort, at også problemene nå er størst.

– Hva betyr dette for bankens prioriteringer framover?

– Nå er oljebransjen godt utstyrt med båter og fartøy, og behovet for lån vil være vesentlig lavere. For oss er det vanskelig framover å gå inn i en bransje med så store utfordringer, samtidig som vi er opptatt av å ta vare på de kundene vi har, sier Austreid.

Banksjefen opplever at folk flest klarer å betjene lånene sine.

– Til tross for at arbeidsledigheten er stor, klarer folk seg bra. Vi har hatt en digitalisert prosess hvor det går an å be om utsettelse av avdrag, og flere enn vanlig har gjort det.

Austreid viser til at banken opplever vekst innen personmarked.

– Rentenedsettelsen har stimulert til kjøp av nye boliger og fritidsboliger, sier han.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Espen Galtung Døsvig solgte Porsche for 636 millioner

  2. Svakt halvår for norske finansforetak

  3. Dette har skjedd i dag: Fusjon, resultatrush og bemanningsnytt

  4. Annonsørinnhold

  5. Fondsparing øker hos privatpersoner

  6. Pensjonistene får tynnere lommebok enn i fjor: – Vi er forbanna