PÅ NORSK JORD: Verdenskjendis Elon Musk

Har vi ham nå?

Elon Musk viste seg som en sann norgesvenn. Men støtten til fortsatt oljeleting kan trekkes tilbake – på et øyeblikk.

Publisert: Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

–Jeg er her for å sette pris på Norge, sa Elon Musk på vei til inn energimessen ONS her i Stavanger.

Norge setter stor pris på supermilliardæren også.

Godt over 50 milliarder kroner har oljefondet saltet ned i aksjer i Tesla. Samtidig har velfødde nordmenns statssubsidierte Teslaer løftet Musks elbilsatsing. Særlig i den trange fødselen, da lille Norge var Teslas viktigste marked utenfor USA.

Hadde Musk rett og slett en takknemlighetsgjeld å betale?

Nå har uansett verdens største påvirker forlatt vårt lille land. Men hans 10 små timer her gjorde inntrykk på oss. Avisene og konferansedeltagerne delte ivrig siste Musk-nytt. Minutt for minutt.

Og utenfor Musk-bastionen Clarion Hotell i messeområdet, hang hundrevis av forventningsfulle beundrere i timevis.

Kontrasten til store internasjonale oljenavn var skrikende. På et tidspunkt kunne jeg selv se toppsjefen i franske TotalEnergies spasere forbi de skuelystne. På den blå hotelløperen fikk Patrick Pouyanne gå helt i fred. Ingen leet et øyenlokk. Interessen var null.

Kjendisjakten ga likevel få resultater. Alt offentligheten fikk av spontanitet var korte svar da Musk, flankert av journalister og fans, brøytet seg vei til konferansesalen.

Etter en sceneopptredenen, trakk han seg tilbake fra flomlyset. En lunsj med statsministeren og noen øl med norske venner senere, bar ferden til Sola og privatjeten. Berlin neste.

Les også

Musk: – Jeg er her for å sette pris på Norge

Konferansedeltagerne sitter likevel jevnt over godt fornøyd igjen. Musks budskap på scenen var norgesvennlig. Og slett ingen bannbulle mot petroleum.

Musk mener tvert imot at olje og gass for øyeblikket er høyst nødvendig. Selv «noe ytterligere leting» etter olje mener han nå er berettiget.

Og det til tross for at slik aktivitet først gir mer produksjon om mange år. Inn i den karbonlette fremtiden Musk selv drømmer om.

Begrunnelsen er energisikkerhet og krig. 2022 er naturligvis et unntaksår, også for Musk. At mannen med grønn troverdighet setter sitt godkjentstempel på ny oljeleting, er likevel vekselsvist nyhetsverdig og velkomment langt utenfor oljehovedstaden. Også blant politikere som Frp-leder Sylvi Listhaug.

Trolig særlig fordi budbringerens ord har global rekkevidde. Musk er den suverent mest profilerte næringslivslederen det siste tiåret. Innovatøren har hånden på rattet i SpaceX, Neuralink, The boring Company og Tesla. Selskaper som med teknologiske nyvinninger vil erobre Mars, menneskekroppen og moderne transport.

Nibarnsfaren ønsker åpenbart også å erobre den globale agendaen. Med det har pådriveren for batterier, elbiler og romraketter lyktes godt. Den største økonomikjendisen siden Steve Jobs bruker både spontane og humoristiske ytringer for å nå frem.

For mange fremstår Musk i det hele tatt mer ekte og mindre manusdreven enn politikere og næringslivsledere flest.

Til en grad er dette en falsk dikotomi. Musk er langt mer karismatisk enn den jevne toppsjef. Men også entreprenøren har sitt kobbel av PR-rådgivere. At 51-åringen likevel for mange fremstår som en fri sjel skyldes ikke minst en uberegnelig tilstedeværelse på Twitter.

Hver gang Musk meler seg på det sosiale mediet proppet med kranglefanter, gir det oppmerksomhet. Nær daglig skaper han med små og store innfall avisoverskrifter, begeistring og harme verden over.

Iblant går det farlig langt. Musk viker ikke tilbake for personangrep. Stadig sender hans tvitringer også aksjer eller kryptovalutaer rett opp – eller ned. Det amerikanske finanstilsynet Sec har sitt svare strev med å holde følge.

Det virker i det hele tatt som myndighetene og alskens selskaper sliter med å knekke Musk-koden. Når bør kursdrivende ytringer stagges? Du kan raskt stå i en storm, om du rykker ut mot verdens mektigste finansmann, og hans hær av 104 millioner twitter-følgere.

Dette kan vi også få se mer av utover høsten, når striden rundt Musks eventuelle oppkjøp av nettopp Twitter når retten.

Samtidig bygger nok stadig Musk troverdighet hos en del. Selv om – eller kanskje spesielt når – han går over streken.

Litt på samme måte som Donald Trump. For fansen beviser selv de mest kontroversielle ytringene at herrene, hvert på sitt vis, står for noe annet enn talepunkter og forhåndsklarerte budskap.

Les også

Møtte Elon Musk: – Elon er det vi ikke er – et geni

Det er paradoksalt at en del ser på verdens rikeste mann som en opprører og eliteutfordrer. Samtidig er det ingen tvil om at denne dualiteten tjente markedsføringen av norsk olje og gass vel i Stavanger.

For øyeblikket er rett og slett Elon Musk på lag med oljepolitikken de norske styringspartiene og oljehovedstaden står for.

Nå har fuglen fløyet. Verdens lupe har forlatt Rogaland. Men politikere og næringslivsledere som elsket det oljestøttende budskapet i Stavanger, bør moderere sin jubel en smule.

I det minste bør ikke arbeidet for vesentlig mindre utslipp samtidig hvile.

For jo mer den selverklærte teknokongen hylles og hausses opp nå, jo mer fyres også merkevaren Elon Musk opp. Og det er en budbringer som både har innflytelse og vilje nok til å endre mange menneskers meninger. Over natten.

Et annet budskap er egentlig bare en liten tvitring unna.

Flere kommentarer:

Les på E24+

Børshøsten kommer

Les på E24+

Undertrykt aksjenisje?

Les også

Vil folk egentlig takle dette?

Les på E24+

Hvor varig blir IT-comebacket?

Les på E24+

Knuste flydrømmer

Publisert:
Gå til e24.no