Derfor må Dubai vrake drømmen om verdens største kjøpesenter

Dubai har brukt milliarder på skyskrapere, luksushotell og gigantiske kjøpesentre. Nå begynner oljebremsen å merkes.

  • Victoria Armstrong
Publisert:

– Hvis prisene fortsetter slik de er nå, vil Dubai virkelig lide av oljebremsen, sier økonomiprofessor Martin Hvidt ved Zayed University i Dubai.

I Dubai finner man verdens høyeste bygning, verdens høyeste hotell og verdens eneste syvstjerners hotell, mens verdens største fornøyelsespark og verdens største innendørs skianlegg er i gang med å bygges.

Til tross for at Dubais økonomi ikke er oljedrevet, er den i høy grad avhengig av turister. Derfor kan det bli smertefullt for byen dersom økonomiene i store oljedrevne land fortsetter å svekkes som følge av de svært lave oljeprisene.

Les også

Dubai vil bygge nytt, rekordstort innendørs alpinanlegg

Emiratene eier åtte prosent av verdens oljereserver og er blant OPECs største oljeprodusenter. Spesielt hovedstaden Abu Dhabi er en viktig aktør i landets oljeindustri.

Professor Martin Hvidt ved Zayed University i Dubai.

Ifølge Hvidt har andre inntektskilder stått i sentrum i Dubai. Turisme har vært førsteprioritet, og byen har satset tungt på spektakulære attraksjoner og bygninger med unik arkitektur.

Viktig å være størst

Hvidt forteller at det har vært viktig for Dubai å skape seg et helt eget varemerke, noe som kan lokke turistene til byen som ikke finnes andre steder.

– Dubai startet ikke for alvor å utvikle seg før på 70-tallet. Derfor har det vært viktig for Dubai å skape noe ekstraordinært for å sette seg selv på kartet. All arkitekturen i byen handler om dette varemerket.

Derfor var det kanskje bare naturlig at Dubai også planla å bygge verdens største kjøpesenter.

Les også

Svake araber-børser etter Saudi Arabias nedgradering

Men nylig ble det kjent av kjøpesenteret, verdt 20 milliarder dollar og omringet av 100 nye hoteller, har blitt trappet ned som følge av økonomisk usikkerhet i Dubai.

Ifølge Hvidt er det nemlig tøffere tider for handelsstanden i ferieparadiset. Til tross for at det fremdeles kommer en jevn strøm turister til byen, bruker de mindre penger enn før.

– Saudiarabere er viktige for Dubai

Hvidt sier at mesteparten av kundene som benytter seg av kjøpesentrene er turister, spesielt fra oljetunge Saudi-Arabia.

– Saudiarabere er en stor turistgruppe i Dubai, og de bruker ufattelig mye penger på ting som klokker og smykker. Hvis Saudi-Arabia har mindre penger vil innbyggerne også måtte stramme inn, og det vil gå utover Dubai.

Les også

Hele denne bygningen og alt inni skal 3D-printes

SKYSKRAPER: Verdens høyeste bygning, Burj Khalifa.

I stedet for den opprinnelige planen skal kjøpesenteret nå bli bygd i tre mindre deler, der tanken er at prosjektet gradvis kan vokse etter hvert som etterspørselen og populariteten blir større. I tillegg vil Dubai kunne tjene penger raskere på flere små prosjekter enn ett stort som vil ta mange år å bygge.

Ifølge Bloomberg fikk Morgan Parker, som tidligere har jobbet i banken Morgan Stanley, oppdraget med å revurdere planene for det nye kjøpesenteret.

– Vi ønsker å unngå å bygge de høyeste bygningene og de største attraksjonene. Dubai er i ferd med å modnes som by og derfor er investorer på utkikk etter realistiske prosjekter de kan investere i, som kommer til å tjene penger, sier han til Bloomberg.

Avlyste prosjekter

Hvidt forteller at flere prosjekter, blant annet leilighetskomplekser og skyskrapere, som etter planen skulle ha vært i byggeprosessen allerede, men som har blitt satt på vent.

– Det finnes fremdeles prosjekter fra 2008 som har blitt vraket eller minimalisert. Det er flere skyskrapere som man planla å bygge, men som aldri ble startet på.

I 2013 ble det klart at Dubai skal arrangere verdensutstillingen Expo i 2020. Siden den gang har byen vært i full gang med å planlegge arrangementet, og ambisjonene har vært store siden start: Dubai skal bli verdens mest besøkte by.

Les også

Dette bygget skal slå fem verdensrekorder

På nyåret presenterte Dubai sitt budsjett for 2016, som viste seg å være det største budsjettet i byens historie.

Dette til tross for at Emiratene har besluttet å sette i gang færre og mindre prosjekter i løpet av året enn før på grunn av nedgang i etterspørselen i oljeindustrien.

Les også

Svake araber-børser etter Saudi Arabias nedgradering

Les også

Thea dro til Dubai for å bli gründer

Les også

Dette er Dubai-politiets nye superbil

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Saudi-Arabia

Flere artikler

  1. Dubai åpnet akkurat verdens største innendørs fornøyelsespark

  2. Her vil de bygge verdens største flyplass

  3. Verdens nest høyeste bygg åpnes i stillhet

  4. Nå er det 1.164 skyskrapere i verden

  5. Betalt innhold

    Hvitvasking og smugling av gull i skyggene av Dubais skyskrapere