Dette skjer denne uken: Nøkkeltall har liten betydning

Tradisjonelle nøkkeltall har blitt mer eller mindre irrelevant, og nå styres markedsutviklingen kun av én ting, tror sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea sier norsk økonomi er i en «komatilstand». – Redningspakkene fra regjeringen er livshjelp inntil videre, sier Olsen.

Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Ola Alsberg
Publisert:

Klokken 13.00 onsdag tar Oslo Børs påskeferie, men usikkerheten som har preget markedene tar neppe ferie med det første.

– Vanligvis er det fokus på ulike makroøkonomiske nøkkeltall, men de har veldig liten betydning nå, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

– Det som er givende for utviklingen fremover er indikatorer på hvor langvarig coronasituasjonen blir. Smittetall og hvor lenge smitteverntiltakene fortsetter blir sentralt, sier han.

Se oversikten over nøkkeltall og andre hendelser denne uken lenger ned i saken.

Opec-møte og oljeprisen

Saudi-Arabia og Russland har siden starten av mars hatt en priskrig i oljemarkedet. Oljekartellet Opec+, som begge land er en del av, skal denne uken ha en videokonferanse for å forhandle frem en mulig avtale om produksjonskutt.

Møtet mellom landene skulle egentlig funnet sted mandag, men kilder sier til blant annet CNBC og Bloomberg sier møtet trolig vil skje på torsdag.

I tillegg til priskrigen har etterspørselen etter olje falt markant som følge av coronaviruset.

– Oljeprisen løftet seg på forventninger om produksjonskutt. Vår vurdering er at etterspørselsfallet er ekstremt stort, slik at det må til enorme kutt for å kunne møte det fallet. Hvis de skulle bli enige om store kutt kan oljeprisen stabilisere seg på over 30 dollar fatet, tror Olsen.

Lørdag sa olje- og energiminister Tina Bru at Norge kunne bli med på internasjonale produksjonskutt. Det vil i så fall være første gang siden 2002 at Norge tar del i produksjonskutt, som sist skjedde i kjølvannet av angrepet på USA den 11. september året før.

– Det skal heller ikke utelukkes at det blir et slik globalt kutt på nytt, sier Olsen.

Les også

Oljeministeren: Norge kan bli med på oljekutt

Kronekursen

Oljeprisen har også innvirkning på den norske kronen. Tidligere i mars opplevde kronen et rekordstor svekkelse, som senere har hentet seg noe inn igjen.

– Kronen gikk nok i overkant mye ned. Fremover blir blant annet oljeprisen avgjørende. Skulle Opec+ ikke komme med kutt vil kronekursen svekke seg og motsatt om de kutter, sier Olsen.

Les på E24+

Uken da kronen beveget seg 473 øre: Kollaps, brannsalg og krisetiltak

Verste kvartal noensinne i bakspeilet

Oslo Børs avsluttet første kvartal som det verste første kvartal noensinne, med et kursfall på 24,1 prosent.

– Med den store usikkerheten kommer også store svingninger. Skulle jeg tippe ville jeg ikke trodd på en rett strek oppover, sier Olsen.

– Markedet har en stund vært optimistiske og trodd coronaviruset skulle gå over, men det har dannet seg en oppfatning om at dette vil trekke ut og gi nedgang i lengre tid. Spørsmålet er om aksjemarkedene har tatt det godt nok inn over seg, sier han.

Forrige uke gikk hovedindeksen på Oslo Børs opp 2,91 prosent.

– Forrige ukes oppgang kan det stilles spørsmålstegn ved. Det skal en del til før den økonomiske situasjonen er vesentlig bedre, sier Olsen.

Les på E24+

Fest setebeltene – april blir grusom for økonomien

Arbeidsledigheten øker

Arbeidsledighetsstatistikkene verden over stiger i rekordfart. I USA var det forrige uke registrert 6,6 millioner amerikanere som førstegangssøkere til ledighetstrygd.

Her hjemme var 301.000 registrert som helt ledige ved utgangen av mars. Det tilsvarer 10,7 prosent av arbeidsstyrken.

– Arbeidsledighetstallene gir et bilde av hvor omfattende «komatilstanden» til norsk økonomi er, og gir ledetråder på hvor mye økonomien vil falle i år. Hvor bredt det vil ramme er ennå uvisst, og alt avhenger av hvor langvarig det blir, sier Olsen.

Nav publiserer daglig tall for mottatte søknader om dagpenger ved permittering, og hver tirsdag kommer arbeidsledighetstall.

Konkursene blir flere

SSB publiserer hver mandag ukentlig statistikk over konkurser i Norge.

– At noen bedrifter går konkurs er opplagt, og det har kommet ordninger som skal fungere som livshjelp inntil videre for norsk næringsliv, sier Olsen.

Fredag var prisen på de samlede tiltakene anslått til over 310 milliarder kroner.

– Men det holder ikke om nedstengningen varer i mange måneder. Da vil vi se enda flere konkurser og flere arbeidsledige. Regjeringen har sagt det kommer redningspakker i tre faser. Hittil har det kommet to faser, slik at det er fremdeles ventet flere økonomiske tiltak fra staten, sier Olsen.

– Ingen er tjent med at bedrifter går konkurs, og jo verre situasjonen blir jo større blir pakkene. Det er lagt opp til at pakkene skal vare noen måneder, men varer virussituasjonen lenger enn til midten av mai eller inn i sommeren må det komme ytterligere tiltak, sier han.

Les også:

Les på E24+

En sterkere krone kan ramme investorene på Oslo Børs

Les også

Krisepakker, kriselån og kontantstøtte: Slik dekkes gapet på 201 milliarder kroner

Les også

Pimco venter U-formet opptur: – Kan bli den dypeste, men korteste nedturen i moderne tid

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
  2. Kjetil Olsen
  3. Coronaviruset
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hedgefond tør ikke lenger gamble på kronekursen: – Redd for at det blir verre på kort sikt

  2. Dyreste dollar noensinne

  3. Dette skjer i dag: Opec holder krisemøte

  4. Annonsørinnhold

  5. Kroneraset tiltar etter sjokkfall i oljeprisen

  6. Amerikanske oljeselskaper fikk juling på børs