Norske bedrifter stålsetter seg for oppsigelser
Kombinasjonen av coronavirus og oljeprisfall vil få reelle konsekvenser ute i bedriftene, frykter næringslivslederne E24 har snakket med.
– Om seks måneder står Norge kanskje i en lignende situasjon som i 2009. Det er sånn det ser ut. Dette vil ramme mange, sier Mardahl-sjef Geir Mardahl til E24.
Orkanger-bedriften har anleggsvirksomhet i bygg- og anlegg som hovedvirksomhet, men leverer også til oljenæringen. Nå stålsetter sjefen seg for en langvarig økonomisk nedtur og sier oppsigelser «kan bli nødvendig».
– Se på Børsen de siste dagene. Det har eksplodert, sier Mardahl.
Da finanskrisen spredte seg fra USA til resten av verden, måtte Mardahl kutte 30 ansatte og omstrukturere bedriften.
Hvis oljeprisen holder seg på 30-tallet over lengre tid, vil ordreinngangen til norske industribedrifter falle og utløse behov for oppsigelser og permitteringer, sier han.
– Men vi må bare «gønne på». Det er ikke noe annet å gjøre, sier han.
Odin-topp om børsfallet: – Panikken kom i dag
Børs- og oljeprisfall
Den uformelle ringerunden er ment som en temperaturmåling i forkant av Norges Bank-rapporten Regionalt Nettverk, som slippes tirsdag.
Mandag morgen åpnet Hovedindeksen på Oslo Børs ned over tolv prosent, før den hentet seg inn noe. Den oljetunge Børsen fulgte oljeprisen, som siden fredag har falt med over 22 prosent.
Dessuten har coronaviruset påvirket reiselivsnæringen, med et fall i Norwegian-aksjen på nesten 30 prosent. Også den har hentet seg inn noe.
Oljedrama på mørkerød Oslo Børs
– Krysser fingrene
Administrerende direktør Ivar Slettevoll i Sanco Shipping i Gjerdsvika i Møre og Romsdal tør ikke spå fremtiden sånn som det ser ut nå.
– Det er utfordrende, og har blitt ekstra utfordrende med det som har skjedd de siste dagene og ukene, med coronaviruset. Vi følger med fra dag til dag, sier Slettevoll.
Han sier båtene per i dag har bra med arbeid, men at usikkerheten nå råder.
– Jeg vil ikke spekulere, for vi vet rett og slett ikke. Det er jo ikke noe særlig for dem som er i oljeservice nå, men jeg krysser fingrene for at det skal ta seg opp igjen om ikke altfor lenge, sier han.
Lang horisont i Kristiansand
Daglig leder Frode Jensen i National Oilwell Varco Norway, med hovedkontor i Kristiansand, sier det går «tålelig greit» enn så lenge.
– Vi booker litt mindre enn vi omsetter for, men det kommer ting inn og sånn som markedet ser ut nå er det tålelig okay.
Kombinasjonen coronavirus og oljeprisfall har foreløpig ikke fått noen økonomisk innvirkning på NOV Norway.
– Det blir også tidlig å si noe om, vi har lengre horisont enn noen uker her. Så det er altfor tidlig å si noe om hva den langsiktige effekten blir.
Foreløpig er det kun snakk om konferanser som blir avlyst, møter som holdes på Skype i stedet for fysisk, og noen få utfordringer med å få deler fra Kina, forteller Jensen.
– Men operativt har det hatt liten impact foreløpig. Bemanningen har vært stabil en stund, og det blir ingen umiddelbare endringer der. Det er ikke sånn at lite bookinger den ene uken får konsekvenser allerede den neste.
– Det er nok andre bransjer som kjenner det mer nå, sier han.
Maaseide: – Jeg ser muligheter nå, men velger å avvente
Ringvirkninger
NOV Norway var blant de hardest rammede selskapene under oljebremsen som slo inn i 2014, med nedbemanninger og tap av milliardkontrakter. Det kan innebære at selskapet er bedre rustet for en ny nedtur nå.
– Det kommer jo an på hvor stor nedgang det blir, men vi er jo mye mindre nå enn vi var på topp i 2014, så sånn sett har vi jo tilpasset organisasjonen til det markedet vi har nå. Men spørsmålet er hvordan det blir fremover, og hvor langvarige utfordringer vi får fra coronaviruset og den lave oljeprisen. Det er litt for tidlig å si, sier Jensen.
Dersom nedturen blir langvarig kan stålprisene påvirkes, sier daglig leder Bjørnar Berge i Øysand Stål. I så fall kan den lille bedriften på 15 ansatte ved Trondheim også rammes.
– Hvis det blir en større nedtur, er det klart det blir ringvirkninger, sier Berge til E24.
Øysand Stål har ingen kunder i oljeindustrien, og Berge sier de derfor er mindre eksponert enn flere andre industribedrifter.
– Samtidig er vi veldig usikre, for det er så mye som skjer på en gang nå. Vi kan plutselig se at coronautbruddet rammer oss også, slik at vi ikke kan drive en stund, sier Berge.
Etterlyser virustiltak: – Regjeringen er litt på hæla
Fortsatt god fart
Hos Aarbakke AS i Bryne er det fortsatt kun optimisme å spore hos Inge Brigt Aarbakke selv.
– Her går det kjempegodt! Og det har det gjort siden sommeren 2018, sier Aarbakke, som utdyper at selskapet i juni for to år siden begynte å merke at det løsnet igjen, med deler fra subsea-siden og internasjonale kunder.
– Da gikk vi fra 10 til 50 prosent av omsetningen for internasjonale kunder. I år blir det 60 prosent.
Aarbakke har nylig bemannet opp med 30 nye ansettelser, som tar fatt på arbeidet fordelt utover første halvår, en del av dem til sommeren. Effekten av coronavirus og oljeprisfall har de ennå ikke fått merke.
– Vi har ikke merket noe ennå, men det er litt for tidlig å si. Vi er så pass langt ut i verdikjeden at det ikke skjer noe her ennå, vi får bare være på vakt og prøve å være konkurransedyktige internasjonalt.
E24 Forklarer: Børskrasj, Opec og Corona - E24-podden med Lorentzen&Co