Norges Bank spår kraftig redusert vekst etter dobbelsmell

Norges Bank tror coronavirus og oljeprisfall vil gi økt arbeidsledighet, og tror veksten i fastlandsøkonomien skrumper inn til 0,4 prosent i år.

Investeringene i vil avta etter coronaviruset
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en fersk utgave av Pengepolitisk rapport, som egentlig skulle komme 19. mars.

Norges Bank hadde i sin forrige rapport et anslag på 1,9 prosents vekst i fastlandsøkonomien, men coronaviruset og et kraftig oljeprisfall har bidratt til å dempe bankens utsikter – og er bakgrunnen for et plutselig rentekutt torsdag.

Så langt tror sentralbanken at Norges doble corona- og oljesjokk vil snu til oppgang mot slutten av året, men ennå er mye usikkert.

– Vi er svært usikre på omfanget og varigheten av koronautbruddet, og på de
økonomiske konsekvensene av tiltakene for å begrense smitten, skriver Norges Bank i sin pengepolitiske rapport.

– I anslagene har vi lagt til grunn at veksten i fastlandsøkonomien reduseres betydelig de neste kvartalene, før den tar seg noe opp mot slutten av året, skriver banken.

Les også

Norges Bank setter ned renten og kapitalbufferen justeres

Venter billigere boliglån

Det er svært uvanlig at Norges Bank kutter mellom to møter. Etter et ekstraordinært møte torsdag kutter banken styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til én prosent.

Dette vil ifølge sentralbanken kunne bidra til betydelig lavere boliglånsrenter for nordmenn flest.

– Vi legger til grunn at bankenes utlånsrenter følger utviklingen i styringsrenten med et etterslep. Boliglånsrenten anslås å avta fra omkring 3 prosent i første kvartal til i overkant av 2 prosent mot slutten av året, skriver banken.

– Videre utover i prognoseperioden er det utsikter til at boliglånsrenten stiger gradvis, skriver Norges Bank.

Les på E24+

Kommentar: (+) Et sjokkutt kan ikke redde noen

Lavere vekst og investeringer

Norges Bank justerer ned sine utsikter for en rekke økonomiske faktorer, som vekst, arbeidsledighet, oljepris og investeringene i oljebransjen og boliger.

Slik kuttes Norges Banks anslag sammenlignet med forrige pengepolitisk rapport:

 • Norges Bank venter at den registrerte arbeidsledigheten øker til rundt 2,6 prosent mot slutten av 2020, før den avtar. I snitt er ledigheten i 2020 anslått til 2,5 prosent, fra tidligere anslag på 2,2 prosent.
 • Veksten i fastlandsøkonomien (BNP Fastlands-Norge) er nedjustert med 1,5 prosent til 0,4 prosent.
 • Norges Bank kutter også anslaget på veksten i oljeinvesteringer med fire prosentpoeng til 0,5 prosent i år. Boliginvesteringene er kuttet fra svakt positivt til minus 4,2 prosent.
 • Offentlig etterspørsel er dermed oppjustert fra 0,5 prosent i forrige rapport til 2,3 prosent nå, noe som trolig skyldes antagelser om at regjeringen vil bruke mer penger for å motvirke effekten av coronaviruset på veksten.
 • Norges Banks oljeprisanslag for 2020 er redusert med nesten 20 dollar fatet til 42,8 dollar fatet

Banken sier imidlertid at mye kan endre seg, og at den står klar til å fyre løs med nye rentekutt og bistand til bankene hvis det trengs for å sikre at systemet fungerer som det skal.

Usikre anslag

De siste dagene har mange analytikere sendt ut sine prognoser med forbehold om at de kan bli utdaterte i løpet av få timer, fordi det hele tiden kommer nye tiltak mot virusspredningen i ulike land.

Statistisk sentralbyrå droppet torsdag på kort varsel å legge frem sine prognoser fordi forutsetningene endrer seg hele tiden. Det skjedde etter at USAs president uten forvarsel hadde nektet europeere innreise i landet.

Det eneste sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken er sikker på, er at det blir en utfordrende tid for Norge.

– Alle analyser vi allerede har laget kan vi egentlig krølle sammen, men vi har varslet en resesjon og det blir vi bare mer sikre på. For nå stopper alt opp, sier hun til E24.

– Her er det så mye som er usikkert, så mye som endrer seg fra dag til dag, at analyser blir nesten verdiløse. Det vi kan si er at dette kommer til å bli et omfattende negativt sjokk for norsk økonomi, og også for verdensøkonomien, legger hun til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Norges Bank
 3. Coronaviruset
 4. Kari Due-Andresen
 5. Oljeinvesteringer
 6. Verdensøkonomien

Flere artikler

 1. Storbank om Norges Banks rentekutt: – Den neste dominobrikken til å falle

 2. Sjeføkonom venter flere rentekutt – utelukker ikke nullrente

 3. Krisegrep fra Norges Bank: – Ikke noe vits i å vente

 4. – Ser ikke grunner til at boligmarkedet skal stoppe opp

 5. Norges Bank kutter renten til null for første gang