Dette skjer denne uken: Venter rentebane-grep fra Olsen

Det er klart for ny rentebeslutning i Norges Bank denne uken, samt viktige nøkkeltall fra USA, EU og Sverige. Denne uken starter også Regjeringens budsjettkonferanse og årets lønnsoppgjør. 

RENTEBESLUTNING: Norges Bank viser frem årets første Pengepolitisk rapport og setter styringsrenten på torsdag.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
Publisert:

Norges Banks nye rentebeslutning blir offentliggjort denne uken, samme dag som sentralbanksjef Øystein Olsen offentliggjør årets første Pengepolitiske rapport.

Styringsrenten er nå på et halvt prosent, som er et rekordlavt nivå historisk sett. Sist gang Norges Bank rørte renten var for to år siden, da renten gikk ned med et kvart prosentpoeng. Nå har renten forblitt uendret siden mars 2016.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea spår uendret rente denne gangen også, men antyder at første renteøkning kommer i september i år.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Arbeidsledigheten og norsk økonomi generelt er på vei mot et normalnivå. Inflasjonen er litt lav nå, men det er midlertidige forhold som holder den nede. Med det nye inflasjonstallet fra Norges Bank, vil det ikke overraske markedet mye, sier Bruce til E24.

Inflasjonsmålet til Norges Bank ble denne måneden senket fra 2,5 til 2,0 prosent. Den norske kronen styrket seg umiddelbart etter at nyheten ble kjent.

Bruce antyder at det kan komme tre rentehevinger neste år, men har en prognose på to.

– Hovedutfordringen er at rentene i Europa er lave, og da kan de ikke øke renten for fort på grunn av for sterk krone, sier han.

Les også: Norges Banks regionale nettverk venter høyere vekst

Tror rentebanen oppjusteres

DNBs sjeføkonom, Kjersti Haugland, tror Norges Bank vil oppjustere prognosene videre. Hun ser økt sjanse for at renten kan bli økt allerede i september.

– Det er helt åpenbart at det ikke blir noe renteendring. Det som blir spennende å følge med på er renteprognosen, sier hun til E24.

STYRINGSRENTEN: Sjeføkonom Kjersti Haugland tror på renteheving senere i år, men at det er helt uaktuelt å øke renten allerede nå.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

Haugland tror rentebanen vil bli oppjustert, og tegner et godt bilde av norsk økonomi fremover.

– Internasjonale renter har økt de siste månedene, og norsk økonomi har utviklet seg sterkere enn forventet, sier sjeføkonomen.

Haugland peker på økt pengemarkedsrente og lavere inflasjon enn forventet som noen forhold som demper oppgangen.

– Det er nok midlertidige effekter, slik Norge vurderer det, sier hun.

Les også: Undersøkelse: Mange nordmenn får trøbbel ved rentehopp

Flere makrotall

Allerede mandag morgen kommer ledighetstallene fra Sverige, og på onsdag presenterer svenskene inflasjonstallene sine.

– Svensk inflasjon var skuffende lav, men det vil ikke gi noe nytt inntrykk av Sveriges økonomi. Det kan komme til å gi økt risiko for at Riksbanken ikke følger opp den opprinnelige planen sin, sier hun.

Sist gang endte den svenske kjerneinflasjonen på 1,6 prosent.

På tirsdag ettermiddag kommer også amerikanske inflasjonstall. Kjerneinflasjonen endte sist opp på 1,8 prosent, og analytikerne spår ingen endring i denne månedens inflasjonstall.

Denne uken kommer også amerikansk industriproduksjon, som sist gang endte med en nedgang på 0,1 prosent. Nå venter analytikerne en liten oppgang, til en vekst på 0,3 prosent for februar.

Det er også ventet en økning i amerikansk varehandelstatistikk, fra negative 0,3 prosent til positive 0,3 prosent for februar.

Budsjettkonferanse og lønnsoppgjør

Fra mandag til onsdag starter regjeringen sitt budsjettarbeid for 2019.

Stedet er Hurdalssjøen hotell i Akershus, som har vært vertskap for konferansen fire ganger tidligere. Dette blir imidlertid første budsjett med Venstre som en del av regjeringen.

FORHANDLINGER: Partene i arbeidslivet skal i forhandlinger denne våren. Det kan ende i konflikt. Her med NHO-leder Kristin Skogen Lund og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Mandag begynner også årets lønnsoppgjør, som er det første samordnende oppgjøret på ti år. Det kan medføre at alle LOs 200.000 medlemmer i LO/NHO-området kan bli tatt ut i streik om det blir brudd. Klokken 13 mandag overlever LO sine krav til NHO. Partene må komme til enighet innen 22. mars.

Årets oppgjør beskrives som svært krevende, og det er særlig omleggingen av AFP-ordningen (Avtalefestet på pensjon) som blir et vanskelig stridstema.

Les mer om bakgrunnen for lønnsoppgjøret her:


Streikefaren anses som stor
LO-lederen klar for pensjonskamp i «tidenes tøffeste oppgjør»
Slik blir den nye offentlige tjenestepensjonen
Spenninger i LO foran lønnsoppgjøret
Ferske tall på norsk lønnsvekst: Konkurranseevnen kan være svekket

Les også

Kraftig kronehopp etter inflasjonsgrep

Les også

Senker inflasjonsmålet til Norges Bank

Les også

Oljerekyl øker sjansen for renteheving: – Oljenedturen er over