Putin kan bli Telenor-partner

Telenor kan ende opp med Vladimir Putin i styrerommet i den russiske gullgruven Vimpelcom.

Publisert: Publisert:

Plutselig kan det bli andre enn Mikhail Fridman og Alfa Group, Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas krangler med. Det kan bli halve den russiske regjeringen.

Finanskrisen kan koste Telenors dyrt på det russiske markedet. Denne uken har de fått stryk på grunn av sitt engasjement i India nå er det duket for flere problemer når plutselig landskapet kan skifte fullstendig i det russiske selskapet Vimpelcom som de har vært storeier i.

Oligark-partner

Sammen med den russiske oligarken Mikhail Friedmans Alfa Group har den norske telegiganten styrt selskapet med base i den russiske hovedstaden. Sameierskapet med Friedman har ikke vært enkelt og har gått fra rettssal til rettssal de siste årene. Men nå kan de russiskeide aksjene havne i helt andre hender enn hva man trodde.

- Vi har lært oss å leve med våre russiske samarbeidspartnerer på godt og vondt, men vi har stor tro på Vimpelcom som ett veldrevet selskap også inn i fremtiden, sier kommunikasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor.

Store problemer

Alfa Group har hatt store problemer med å betjene et lån i Deutsche Bank som har forfalt. Lånet er på to milliarder dollar og Friedman har ikke hatt pengene. De har fordunstet i takt med et russisk aksjemarked som har falt som en stein.

Sikkerheten for lånet har vært nettopp aksjene i Vimpelcom. Selskapet som under merkenavnet Beeline er Russlands nest største mobiloperatør, er også Øst Europas største telekommunikasjonsselskap.

Lån

I stedet for å riskere å miste aksjene til Tyskland har den russiske utviklingsbanken Vnesheconombank lånt Fridman pengene han trenger i mot de samme aksjene.

- Vi tror det er full mulig at Alfa ikke klarer å finne pengene til å betale tilbake dette lånet og staten kan ende opp til slutt med alle Vimpelcom-aksjene som Alfa eier i dag, sier sjefsstrateg i UniCredit SpA i Moskva, Julia Busjujeva til Bloomberg.

Telenor vil ikke spekulere i hva som skjer med aksjene fremover.

- Vi forholder oss til Friedman som aksjeeier i dag og hva som skjer fremover kan vi ikke si noe om, sier Kvalheim.

Putin styreformann

Lånet må være tilbakebetalt i løpet av ett år, hvis ikke så er det den statlige banken som får aksjene.

Og det er ikke hvilken som helst bank.

Styret i banken ledes av tidligere president og nåværende statsminister Vladimir Putin. Med seg i styret har han sine visestatsministre Voktor Zubkov og Sergeij Ivanov.i tillegg til finansministeren, de to utviklingsministerene, samferdselsministeren og nærings- og handelsministeren.

Det er denne gjengen John Fredrik Baksaas kan risikere å møte på generalforsamlingen i selskapet.

Arresten opphevet

Aksjene til Telenor i Vimpelcom har vært frosset av en domstol i Sibir i forbindelse med krangelen med Alfa.

- Denne arresten har vi fått beskjed om er opphevet, sier kommunikasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor.

Telenor har hevdet at arresten i aksjene er skapt av eierselskapet til Alfa Group Altimo for å unngå at Deutsche Bank overtok aksjene.

- Vi jobber nå med å få hele saken avvist før den skal opp til behandling i november, sier Kvalheim.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om