Rapport: – Norge bryter egne bistandsprinsipper

I en intern Norad-rapport hevdes det at utenriksminister Børge Brende (H) brøt regjeringens bistandsprinsipper da Clinton-stiftelsen fikk 30 millioner kroner i støtte i fjor.

I HARDT VÆR: Utenriksminister Børge Brende (H) kritiseres i en intern Norad-rapport for å ha gitt bistandskroner til Clinton-stiftelsen til prosjekter som bryter mot regjeringens program for bistand.
Publisert: Publisert:

Et av prosjektene til stiftelsen til Clinton-familien dreier seg om å erstatte dieselaggregatene til tropiske øystater med energiproduksjon fra vind, sol eller jordvarme, skriver Dagbladet.

Ifølge Norad-rapporten valgte Brende å se bort fra sin egen erklærte politikk da han støttet dette arbeidet med 30 millioner kroner i fjor.

Bistand til små og spredte øystater er ikke i tråd med programmet som regjeringen selv har lagt fram med mål om en geografisk konsentrasjon av bistanden, mener konsulentselskapet Multiconsult, som har laget rapporten for Norad.

Ingen av de 27 landene som er inkludert i Clinton-stiftelsens program for å bytte ut forurensede dieselaggregater, er med på den norske regjeringens liste over aktuelle og prioriterte bistandsland, skriver Dagbladet.

Utenriksdepartementet avviser kritikken, og kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg sier til avisa at støtte gjennom multilaterale organisasjoner og initiativer ikke omfattes av konsentrasjonsprinsippet på samme måte som annen bistand.

Norge er ett av de tre landene i verden som gir mest penger til Clinton-stiftelsen. De norske bidragene mellom 2007 og 2015 er til sammen på over 580 millioner koner.

Les også

Fra EU-ja til EU-nei for Siv Jensen

Les også

Norge knytter seg til EUs finanstilsyn

Les også

Norge ligger fortsatt på bistandstoppen

Publisert: