Olsen mener oljepengene ikke er nok til å redde økonomien

De siste årene har sentralbanksjef Øystein Olsen bedt politikerne senke oljepengebruken flere ganger. Nå gjør han det igjen.

HØRER IKKE: Siv Jensen er ikke den første finansministeren som ikke har hørt sentralbanksjef Øystein Olsens bønn om lavere oljepengebruk.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Lavere oljepriser innebærer at vi som nasjon er blitt fattigere. Oljefondet kan være nær toppen. Avkastningen på kapitalen fremover er også usikker. Da er det ikke en farbar vei å øke pengebruken.

Dette understreker sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale torsdag. Sentralbanksjefen ber nok en gang Finansdepartementet og Siv Jensen om å roe ned oljepengebruken, slik han har gjort mange ganger tidligere.

Les E24s intervju med sentralbanksjefen: Øystein Olsen: – Winter is coming

Til tross for at Jensens pengebruk fortsatt ligger innenfor handlingsregelen, så er bekymringen at det likevel sprøytes alt for mange oljemilliarder inn i norsk økonomi.

– 4-prosentbanen er ikke lenger en effektiv rettesnor for budsjettpolitikken, sier Olsen fra Norges Banks lokaler.

Les også

Økonomene om sentralbanksjefens årstale 2016

Likevel legger han også til at pengepolitikken vil bli et viktig verktøy fremover når Norge går inn i en tid med svak økonomisk vekst, men fremover må politikerne bruke dette verktøyet enda mer fornuftig.

Torsdag kveld svarte finansminsisteren slik på utfordringen:

– Vi kommer til å fortsette med det så lenge vi har behov for å gjøre det. Det sier også sentralbanksjefen er riktig, at vi stimulerer gjennom finanspolitikken for å avhjelpe ledigheten, sier Jensen til NTB torsdag.

Finansminister Siv Jensen (Frp) ankommer Norges Bank for å høre sentralbanksjefens årstale torsdag kveld.

I løpet av tre år har bruken av oljepenger økt like mye som i de ti foregående årene, sa sentralbanksjefen i sin årstale. På spørsmål om hun må holde igjen, svarer Jensen:

– At vi over tid må tilpasse dette, er det heller ingen uenighet om. Men at vi skal bruke penger riktig i en konjunktursituasjon, det er viktig og det kommer regjeringen til å gjøre, fortsetter hun.

Sentralbanksjefen ga et dekkende bilde av Norges økonomiske utfordringer, mener Jensen.

– Det samsvarer godt med det regjeringen har sagt en stund, nemlig at denne omstillingen er utfordrende, at oljenæringen kommer til å være viktig også fremover, men at vi må få flere bein å stå på.

Les også

Slik har norsk økonomi utviklet seg under Øystein Olsen

Les også

– Et kjempeeksperiment som vi ikke vet hvor ender

Les også

Møt menneskene bak «årets viktigste tale»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Årstalen 2016

Flere artikler

  1. – Vil fortsette å bruke oljepenger

  2. Solberg om Olsens advarsel mot økt pengebruk: – Han har helt rett

  3. Olsen om oljepengebruken: – Føler at budskapet nådde frem

  4. Olsen om regjeringens oljepengebruk: – De har fyrt godt

  5. Gjentar bønn om forsiktig pengebruk: – En utfordring å få gjennomslag