Mer bekymret for Brexit enn Grexit

Det har lenge vært snakket om Grexit, altså at grekerne går ut av eurosamarbeidet og EU. En Brexit, en britisk uttreden av EU, oppfattes av mange som et mer uhyggelig scenario.

BREXIT? Statsminister David Cameron har lovet en folkavstemning om Storbritannias EU-medlemskap innen 2017. Det avhenger av at han får fornyet tillit ved valget 7. mai.
Publisert: Publisert:

Det viser en undersøkelse gjort av revisjonsfirmaet Grant Thornton. Undersøkelsen er gjort blant 2.600 toppsjefer, styreledere og andre ledelsespersoner i alle industrisektorer i 36 land.

– Urovekkende

Nesten to tredjedeler av de spurte sier at et britisk frafall fra EU vil ha en negativ effekt på den europeiske økonomien, mens bare 45 prosent sier det samme om Hellas, ifølge Financial Times (krever innlogging).

I Tyskland, EU og eurosonens største og viktigste økonomi, er differansen enda større. Der svarer 61 prosent av bedriftslederne at en Brexit vil skade Europa, mens bare 37 prosent mener det samme om Hellas.

Også i USA er man spesielt bekymret for hva som vil skje om Storbritannia vender EU ryggen.

UTFORDRER: Arbeiderpartiets leder Ed Miliband.

– Utsiktene til å ikke operere sømløst i Europa er urovekkende, sier en amerikansk bedriftsleder hvis selskap driver sin europeiske virksomhet fra London.

– Storbritannia har en lang historie med å være tilretteleggeren for handel og er en port til Europa og resten av verden. For amerikansk virksomhet er det en viss nervøsitet over å gjøre forretninger i Europa, men det pleier å være en tillit og sikkerhet når du går til Europa via Storbritannia, sier Sacha Romanovitch konsernsjef i Grant Thornton.

Samtidig viser en undersøkelse gjort av BBC blant 3.800 britiske selskaper at 63 prosent mener at det ville vært negativt om landet forlater EU, opp fire prosentpoeng fra en lik undersøkelse i fjerde kvartal.

– Vil svekke Frankrike og Storbritannia

EU-SKEPTIKER: United Kingdom Independence Party-leder Nigel Farage.

Samtidig var Frankrikes ambassadør i Storbritannia, Sylvie Bermann, i dag ute og advarte om at en Brexit ville være en tap-tap-situasjon.

– Det vil svekke Storbritannia, og det vil svekke Frankrike.

Bermann vektla at det er viktig for EU å ha en «sterk stemme» og at et tap av Storbritannia vil påvirke unionen negativt.

– Vekten EU har i forhandlinger vil være mindre. Det vil være dårlig for alle medlemmene i EU.

Hun får støtte av lobbygruppen European Round Table of Industrialists (ERT) som har drøyt 50 av konsernsjefene og styrelederne i de største europeiske selskapene som medlemmer.

De sier at man ikke «har råd» til å miste Storbritannias «humankapital og kunnskap».

– For at Europas industri skal holde seg konkurransedyktig mot ubønnhørlig press, må EU være et stort og levende enkeltmarked, sier Benoît Potier, styreleder for ERT og styreleder og konsernsjef for franske Air Liquide.

Cameron lover folkeavstemning

En Brexit er fortsatt ikke det mest sannsynlig scenarioet, men det har blitt stadig mer omtalt og statsminister David Cameron håper å få forhandlet frem en ny avtale mellom Storbritannia og EU før en eventuell folkestemning om fortsatt deltagelse i unionen.

David Cameron har sagt at man skal avholde en folkeavstemning om EU-deltagelsen innen 2017, da selvsagt gitt at de får fornyet regjeringsmakt ved parlamentsvalget 7. mai.

Det konservative partiet ønsker altså en revisjon av EU-avtalen for Storbritannia og en folkeavstemning.

Labour har ikke tatt til orde for det siste, men sier de ønsker at Storbritannia skal vende tilbake til «en lederrolle i et reformert EU», uten å gå detalj på hva slags reformer de ønsker seg.

Publisert: