To av ni tror på rentekutt

Dagens rentebeslutning vil bli svært spennende. Det er lenge siden sist man har vært i såpass stor tvil om utfallet.

KUTT ELLER IKKE KUTT: Klokken 10.00 kommer rentebeslutningen fra Norges Bank.
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Et flertallet av ekspertene tror nå at Norges Bank kommer til å velge å holde styringsrenten i ro på 1,00 prosent og ikke gå for et kutt på dette møtet.

Norges Bank kuttet styringsrenten på sitt forrige møte i juni, da fra 1,25 og 1,00 prosent.

Blant ni eksperter så er det syv som tror på en uendret rente, mens kun to tror på kutt.

Svekkede utsikter for norsk økonomi taler i retning for nok et rentekutt, men det er også flere faktorer som taler for at Norges Bank ikke rører renten nå, da i hovedsak:

** Den kraftige kronesvekkelsen

** Høyere prisvekst enn sentralbankens mål om en årlig inflasjon på 2,5 prosent

** Boligprisveksten har vært sterkere enn Norges Bank har ventet

Rentebeslutningen offentliggjøres klokken 10.00. Klokken 10.30 holder Øystein Olsen pressekonferanse. Den kan du se her.

– Holder en knapp på rentekutt

– Det er veldig åpent, men vi holder en liten knapp på et rentekutt. På møtet i juni sa Norges Bank at det var mest sannsynlig med et nytt rentekutt i løpet av høsten, og siden den gang har det blitt verre, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, til E24.

Jullum påpeker at kronesvekkelsen er et argument for å holde renten i ro.

– Blir det ikke nå, så blir det på møtet i november eller desember, men sånn som oljeprisen har utviklet seg nå, mener vi at nedsiderisikoen for norsk økonomi er såpass stor at de bør kutte.

LES OGSÅ: Dette mener E24s Renteråd at Olsen bør gjøre

– Tror det blir i november

DNB Markets tror på uendret rente

LAVERE RENTEBANE, IKKE KUTT: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

– Begrunnelsen er først og fremst at kronekursen er betydelig svakere enn det sentralbanken ventet i juni. I tillegg er inflasjonen høyere. Dessuten er farten i boligmarkedet fortsatt høy. Vi tror derfor renten først blir satt ned på neste møte i begynnelsen av november, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DNBs morgenrapport i dag.

Hos Nordea tror de heller ikke på kutt.

– Lavere oljepris og lavere renteforventninger internasjonalt enn det Norges Bank anslo i juni styrker isolert sett argumentet for kutt. Men kronen er vesentlig svakere enn det Norges Bank la til grunn, noe som på kort sikt mer enn oppveier effekten av lavere oljepris og lavere renter internasjonalt.

– Så vi tror ikke det blir kutt nå, men at Norges Bank vil presentere en rentebane hvor sannsynligheten for kutt i november/desember er mer enn 50 prosent. Banen vil også være klart lavere lenger frem i tid enn den de presenterte i juni, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Boligmarkedet kan hindre rentekutt

Også Sparebank 1 tror på uendret rente.

– Jeg tror de holder den uendret, men det er et veldig åpent spørsmål. Det virker som om boligmarkedet i Oslo har tatt en ny dreining oppover, og det kan være at det er det som får de til å avvente, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen, Elisabeth Holvik, til E24.

Holvik føler seg imidlertid rimelig sikker på at det vil bli flere kutt fremover grunnet de svake utsiktene for norsk økonomi.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, tror også på uendret rente.

– Jeg tror ikke de kutter ikke nå, men signaliserer at de trolig vil gjøre det innen årets utløp og dermed hindrer kronekursen i å styrke seg så mye. Jeg tror ikke de kutte nå fordi boligprisveksten og gjeldsveksten er for høy, sier Andreassen.

– Vesentlig lavere rentebane

– En oljepris som er «lower for longer» gjør at veksten i norsk økonomi kommer til å være svak en veldig god stund, sa sjeføkonom Kari Due-Andresen til E24 i forbindelse med Renterådet.

Selv om Due-Andresen og Handelsbanken mener sentralbanken bør kutte renten nå, venter hun at de velger å holde den i ro nå grunnet høy inflasjon og kronesvekkelse.

– Vi tror rentekuttet kommer i løpet av året. Rentebanen de presenterer vil uansett være vesentlig lavere enn den de hadde i juni, sier Due-Andresen.

FLERTALLET TROR PÅ UENDRET RENTE: Sjeføkonom Kari Due-Andresen, sjefstrateg Erica Blomgren i SEB, sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika og senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management.

– Tror vi står i det verste

I SEB tror man også på uendret, og at det vil være nyttig for Norges Bank å ha noe å gå på om ting skulle forverre seg i norsk økonomi.

– Nå tror jeg vi står i det verste. Vi er bekymret for utviklingen, og risikoen ligger selvfølgelig på nedsiden, men vi er ikke like pessimistisk som mange andre, sier sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, til E24 i forbindelse med Renterådet.

– Jeg skulle gjerne sett at de sparer på kruttet. Det er usikkerhet rundt hvor sterkt spredningseffekten vil slå ut, og jeg mener det er nyttig for Norges Bank å spare de 100 punktene de har igjen.

Les også

E24s regionale mini-nettverk: Langt mellom ekspansjonsplanene

– Verre før det blir bedre

Ei heller Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand, tror på rentekutt nå, selv om han tror det blir verre før det blir bedre i norsk økonomi.

Selv om Olav Chen tror det blir verre før det blir bedre, tror han ikke norsk økonomi vil gå inn i en krise.

– Jeg tror på en gradvis avmatning. Norsk økonomi møter ikke veggen, sier Chen.

Han mener at Norges Bank ikke bør kutte renten denne gang.

Les også

– Ikke overrasket over ledighetsfall

– Uansvarlig å ikke kutte nå

En som ser mørkere på det er Jan Ludvig Andreassen, og han tror de vil kutte renten i dag og mener de bør kutte den med så mye som 0,5 prosent.

– Det vil være uansvarlig av Norges Bank ikke å kutte renten nå, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

Han tror utviklingen i norsk økonomi bare vil forverre seg og han har den siste tiden rettet oppmerksomheten mot utviklingen i kredittmarkedet.

Andreassen peker på at det er blitt dyrere for banker å låne penger, og mener dette skyldes at risikoen har økt fordi mange banker har lånt ut mye penger til oljerelaterte formål. Han vektlegger videre at aksjekursen til flere norske banker har falt, og mener «enorme utlån mot energisektoren» har skylden.

Les også

Derfor trenger ikke rentekutt bety billigere rente for deg

Les også

– Det blir verre

Les også

Sjeføkonomer: Bedriftenes dom betyr rentekutt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. – Det blir verre

  2. Renterådet: – Det viktigste rentemøtet i moderne tid

  3. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  4. – Jeg klyper meg i armen

  5. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen