Jensen demper bruk av oljepenger

Finansminister Siv Jensen (Frp) varsler svakere vekst i bruken av oljepenger. Torsdag neste uke legger hun fram forslaget til statsbudsjett for 2018.

MINDRE ØKNING: Etter kraftig vekst i oljepengebruken de siste fire årene må finansminister Siv Jensen begrense veksten fremover. Dette bildet er fra Jensens pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett i mai.
  • NTB
  • E24
Publisert:

– Nedgangsperioden er over. Det betyr at vi tråkker litt mindre hardt på gasspedalen fremover, sier finansminister Siv Jensen til Aftenposten.

Hun vil ikke si noe om hvem som må belage seg på mindre vekst i overføringene fra statsbudsjettet, før det legges fram neste uke, nærmere bestemt 12. oktober.

Ministeren sier de siste fire årene har vært et unntak og at norsk økonomi er kommet seg på beina igjen.

Les mer: Solberg: Oljepengebruken blir strammere

– Ledigheten går ned og sysselsettingen øker. Vi har lyktes med politikken i krevende tider med både oljeprissjokk og flyktningkrise, sier Jensen.

Mindre vekst

I neste periode synker veksten i oljepengebruk ifølge Aftenposten til 3 milliarder kroner årlig, samtidig som utgiftene til eldrebølge, forsvar og andre formål øker.

Les også

Kroneløft vil ramme Oljefondet

Det skjer etter at regjeringen har økt den årlige bruken av oljepenger med nær 100 milliarder kroner i løpet av de siste fire årene.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener regjeringen har fire valg: øke skattene, jobbe mer, jobbe smartere eller kutte i velferdsytelsene.

Jensen sier hun er mest opptatt av hvordan regjeringen forvalter skattebetalernes penger.

– Vi skylder dem å bruke dem fornuftig. Selskapet Nye veier er et eksempel på en reform som gjør at vi får mer igjen for skattebetalernes penger. Vi bygger raskere og billigere enn før, sier Jensen.

Les mer: Kroneløft vil ramme Oljefondet

Les også

Oljeprishopp gjør neppe Solbergs budsjettjobb lettere

Kraftig økt pengebruk

De siste 15 årene har regjeringen i snitt økt bruken av oljepenger med 12 milliarder 2017-kroner hvert eneste år, ifølge revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringene har vært i stand til å trappe opp oljepengebruken kraftig uten å bryte med sine egne retningslinjer for pengebruken, som nå er begrenset til tre prosent av fondets verdi hvert år.

Det har vært mulig fordi Oljefondet har økt svært mye i verdi. Onsdag morgen er fondet verdt tett opp under 8.000 milliarder kroner, mer enn det dobbelte av verdien ved inngangen til 2013.

Men internasjonale markeder kan variere, og det samme kan valutakursene. Oljefondet har selv sagt at over 1.000 milliarder kroner av fondets verdi skyldes at kronen har svekket seg, en effekt som kan gå andre veien.

I årets budsjett bruker regjeringen 42.000 kroner i oljepenger per innbygger (totalt 221 milliarder), av totale budsjettutgifter som er anslått til 249.000 kroner per innbygger.

Les også

I sommer har Oljefondet blitt 479 milliarder mindre verdt

Tøffere diskusjoner

Fremover vil fondet trolig ikke øke like mye, og taket for bruk av oljepenger er senket.

– De neste fire årene som Erna & Co. skal gå løs på, blir med en helt annen pengebruk, sa sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24 i forrige måned.

– Med mindre handlingsrom vil også diskusjonene bli tøffere enn de har vært frem til nå. Tidligere har man kunnet gi litt til alle. Det har ikke blitt kuttet noe særlig i gode formål, det har vært jevn økning, sa Haugland.

Les mer: Fire år med økt bruk av oljepenger: Varsler tøffere tider for Erna

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Varsler tøffere tider for Erna

  2. Jensen forsvarer oljepengebruk

  3. Advarer om denne statsbudsjett-grafen

  4. Nærmer seg taket: Så lite kan Siv øke oljepengebruken

  5. Frykter innstramming hvis Oljefondets verdi faller