E24s Renteråd: Derfor er kronen så svak

Den svake kronen sår splid i E24s Renteråd. Spørsmålet er om oljeprisen eller boligmarkedet har mest skyld i den siste tidens kronefall.

GODE UTSIKTER: E24s Renteråd ser lysere utsikter enn ventet for norsk økonomi, men er noe uenige om det er boligmarkedet eller oljeprisen som har størst skyld i kronesvekkelsen den siste tiden. Fra venstre: DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære, porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank og sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

Foto: Eivind Griffith Brænde, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det råder en spøkefull stemning under E24s siste renterådsmøte før sommeren, hvor Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets er vertskap.

Rådet tar heisen til 14. etasje i DNBs hovedkvarter for å nyte utsikten over et sommerlig Bjørvika, bare forstyrret av en mengde heisekraner og byggeprosjekter som leiligheter, nytt hovedbibliotek og nytt Munchmuseum.

På spørsmål om det blir ferie i utlandet i år uttrykker medlemmene i Renterådet at de ikke er helt klare for ferie ennå.

– Vi driver ikke med sånt, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

– Vi venter på en sterkere krone. Nå blir det norgesferie, sier Fjære.

Et samlet analytikerkorps mener at sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Banks styre holder renten i ro på torsdag. De fleste analytikerne tror den vil ligge i ro minst til neste år (se faktaboks).

Nettopp kronekursen er et viktig element når Norges Bank setter renten, både nå og i kommende rentemøter. Den uvanlig svake kronen gjør at renten kan holdes noe høyere enn den ellers ville ha vært.

Les også

Nye prognoser fra Danske Bank: Spår første renteøkning neste sommer

Hvorfor kronen er svak

Kronen har svekket seg gjennom 2017. Den styrket seg noe i midten av mai, men har siden svekket seg igjen, målt mot handelspartnernes valutaer.

Etter å ha inntatt møterom Raufoss litt lenger nede i etasjene hos DNB, blir det fort klart at Renterådet er delt i spørsmålet om hvorfor kronen har svekket seg, og om det er boligmarkedet eller oljeprisen som har størst innflytelse.

– Da vi startet året var det et veldig positivt makrobilde, ting gikk mye bedre enn folk trodde gjennom andre halvår i fjor. De fleste tenkte at okei, nå har krona kommet ned på åttetallet mot euroen, og så skal den litt lenger ned det neste året fordi veksten vil fortsette å bedre seg, sier sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank.

– Det vi ser nå er veldig interessant. Vekstbildet har bedret seg enda mer enn vi trodde, og likevel har vi en helt annen (svakere, journ.anm.) kronekurs. Det handler selvfølgelig litt om oljepris og råvaresegment og sentiment der ute, legger Børsum til.

Les også

Kronen på vei opp igjen: – Vil fortsette å styrke seg

– Ikke bare boligmarkedet

– Og boligmarkedet! skyter Andreassen fra Eika-gruppen inn.

– Og så tror jeg det har handlet veldig lite om boligmarkedet, sier Børsum, og overdøver noen protester fra Andreassen mens han fortsetter resonnementet:

– Grunnen til at jeg tror på det, det er at vi snakker med veldig mange av de investorene som sitter i front der, som hedgefond, og mange av dem hadde ikke boligmarkedet på radaren, sier Børsum.

Skylder på oljeprisen

Swedbank-økonomen sier at det likevel er en viss mulighet for at vi nå er inne i den store bolignedturen i norsk økonomi, og at det derfor er få investorer som ønsker å ta i kronen nå.

– Nå har vi hatt to-tre måneder hvor kronekursen har tradet på råvareprisene nesten sånn på sekundet, sier Børsum.

– Det er bare de to siste to ukene at det er andre temaer som er inne. Det er et skifte som vi ser parallelt for kanadiske dollar, for australske dollar og New Zealand-dollar, de har tradet kjempetett på sine råvarepriser. Jeg tror ikke omkvedet for norske kroner blir superpositivt i dette bildet, sier Børsum.

Les også

Svak krone gir utfordringer for Festival-Norge: – Dette er problematisk nå

Chens oljeprisgraf

– Jeg er enig med Øystein her, og med tall faktisk, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Han peker på en fersk analyse fra franske Société Générale, som viser hvor sterk sammenheng mellom oljeprisen og ulike oljelands valutaer, deriblant kanadiske dollar, brasilianske real og norske kroner.

– Der har sensitiviteten til såkalte «petro nations» eller oljerelaterte økonomier økt, sier Chen.

Han peker på en graf som viser at oljeprisen forklarer 60 prosent av endringene i oljevalutaene, mot 20 til 30 prosent før oljeprisfallet for tre år siden.

– Canadiske dollar er mest sensitiv til råvarer, med nær 90 prosent forklaringsfaktor, mens kronen er på 70 prosent. Poenget er som Øystein sier, den sensitiviteten har bare økt videre. Så jeg kjøper det Øystein sier, jeg tror ikke det er boligmarkedet denne gangen her, sier Chen.

– Men jeg kan love at det kommer mer og mer på radaren til folk der ute, sier Børsum.

OLJEN PÅVIRKER: Det er blitt mer sammenheng mellom oljeprisen og oljetunge valutaer den siste tiden, ifølge en rapport fra Société Générale.

Foto: Societé Générale

– Goldman Sachs gjør inntrykk

– Nå må dere la meg få snakke, sier Andreassen, som i mellomtiden har fylt en hvit serviett med notater.

Han viser til en Goldman Sachs-analyse fra 12. mai, som beskriver boligmarkedet i en rekke land og som kommer frem til at de mest overprisede boligmarkedene er New Zealand, Canada, Sverige, Australia og Norge.

– Det er lov å være uenig, sier Andreassen.

– Jeg vil ha tall, jeg. Jeg vil ha bevis, i stedet for å synse, sier Olav Chen.

– Det er flere analyser i makro som er konsistent med tallmaterialet vi har, sier Andreassen.

– Hvilke er det da? spør Chen.

– Hvis du leser Goldman Sachs-analysen, som kom i forkant av kronekursfallet, så var de veldig opptatt av at Norge hadde et av de mest sære boligmarkedene, og var ett av de landene som var mest sårbare for boligpriskorreksjon og makroøkonomiske problemer knyttet til, kall det boblelignende trekk, sier Andreassen.

– Når Goldman Sachs skriver de greiene der, så gjetter jeg at det gjør inntrykk på folk, sier han.

Les mer: Goldman Sachs mener det er 20-25 prosent sjanse for boligkrakk i Norge

Les også

Fersk rapport: – Den norske kronen er tydelig undervurdert og billig

Venter styrket krone

Også Fjære i DNB Markets registrerer at kronekursen og oljeprisen er tett sammenvevd, og at begge deler har svekket seg den siste tiden. Hun gir støtte til Børsum og Chen.

– Jeg tror heller ikke at det har vært boligmarkedet som primært har drevet den svekkelsen, sier hun.

– Det er også litt derfor vi har tatt feil. Vi har kanskje den raskeste oppgangen i oljeprisen i våre prognoser, og det har vi fortsatt. Vi har fortsatt (et anslag på) 70 dollar fatet i fjerde kvartal, sier Fjære.

En svak kronekurs gjør at inflasjonen kan bli litt høyere enn den ellers ville ha vært.

DNB Markets venter at oljeprisen etter hvert vil stige og at kronen vil styrke seg. Sammen med svak lønnsvekst vil dette bidra til at inflasjonen holder seg lav, tror banken.

Les også

Bankstrateg tror Gjedrem kan senke inflasjonsmålet

Tror på lav inflasjon

Kjerneinflasjonen lå på 1,6 prosent i mai, godt under sentralbankens mål på 2,5 prosent.

– Hovedbildet er fortsatt at vi kommer til å ha inflasjon under målet – med mindre de senker målet, sier Børsum.

Han hinter til rapporten som legges frem fredag av sentralbanklovutvalget, ledet av tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Der kommer det råd om hva lovverket skal si om hvordan sentralbanken skal drives. Kanskje kommer det også råd om inflasjonsmålet.

Les mer: Sentralbanksjefens årstale: Vil endre Olsens mandat

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Rentemøte Norges Bank
 3. Boligmarkedet
 4. Norges Bank
 5. Kronekurs
 6. Olje og gass
 7. Økonomi

Flere artikler

 1. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

 2. Renterådet: Tror på flere år med rekordlav rente

 3. – Norges Bank bør snart signalisere rentehevinger

 4. – Norsk økonomi er mer enn moden for høyere renter nå

 5. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen