Dette skjer denne uken

Rentebeslutning i Bank of England, detaljomsetningsindeks, boligprisstatistikk samt «månedens viktigste tall» er det to sjeføkonomer vil følge med argusøyne denne uken.

VIL BANK OF ENGLAND SETTE OPP RENTEN? Det er sjeføkonom Kjersti Haugland mest spent på denne uken.
Publisert: Publisert:

Denne uken er sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mest spent på rentebeslutningen som kommer fra Bank of England på torsdag.

Inflasjonen i Storbritannia ligger langt over målet på to prosent.

– Den britiske sentralbanken har varslet at det er sannsynlig at den setter opp renten grunnet høy inflasjon. På torsdag får vi vite om den setter opp renten til 0,5 prosent, sier Haugland.

Ved forrige rentemøte holdt Bank of England renten uendret på 0,25 prosent.

Forbruket er blitt litt svakere

Når det gjelder hjemlige nøkkeltall, er sjeføkonomen mest spent på detaljomsetningen og boligpristallene denne uken.

Mandag blir detaljomsetningsindeksen for september offentliggjort av Statistisk sentralbyrå (SSB). I august falt detaljomsetningen med 0,6 prosent.

– Forbruket startet sprekt første halvår, men i det siste har det utviklet seg svakt. Nå forventer vi at detaljomsetningsindeksen øker med 0,2 prosent i september, sier Haugland.

Hun er ikke overrasket over at forbruket er blitt litt svakere etter oppgangen i første halvår. Fremover forventer hun at forbruksveksten skal være fortsatt god fordi arbeidsledigheten er på vei ned og det er vekst i antall jobber.

Fredag klokken 11.00 presenteres boligprisstatistikk for oktober av Eiendom Norge. Fra august til september falt boligprisene 1,6 prosent, mens nedgangen justert for sesongvariasjoner var på 0,5 prosent.

Hun tror at boligprisfallet fortsetter med en nedgangen justert for sesongvariasjoner på 0,5 prosent fra september til oktober.

Les også

Markant fall i troen på norsk økonomi: – Fallet i boligprisene kan ha svekket tilliten

På vakt

Sjeføkonomen er på vakt når det gjelder koblingen mellom boligprisfallet og forbruket.

– Hvis boligprisfallet får husholdningene å bli bekymret og stramme inn på forbruket, vil det svekke veksten i norsk økonomi, sier Haugland.

Samtidig mener hun at hvis boligprisfallet får kraftige negative ringvirkninger, kan vi begynne å snakke om rentekutt. Men hun understreker at vi er ikke der nå.

– Vi tror forbrukerne takler dette boligprisfallet takket vare den tidligere oppgangen i boligprisene, sier Haugland.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener at denne uken er det mest spenning knyttet til sysselsettingstallene og spesielt lønnsveksten i USA.

Kjersti Haugland, DNB Markets

– Jeg tror at det vil komme litt svakere lønnstall med et fall i årsveksten fra 2,9 prosent til 2,6 prosent, sier Bruce til E24.

Fasiten blir kjent på fredag klokken 14.30, da den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra USA, kjent som nonfarm payrolls, blir lagt frem.

Tallene omtales ofte av økonomer som «månedens viktigste tall», og viser sysselsettingsveksten i USA (minus jordbruket) foregående måned.

– Sysselsettingstallene var svake forrige måned grunnet orkanene, derfor må vi se disse to månedene under ett. Vi regner med 300.000 flere jobber, sier Bruce.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

Kvartalstall

Mandag presenterer Aker BP sine kvartalstall for tredje kvartal. I forkant venter analytikerne at det operasjonelle driftsresultatet øker fra 55,7 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor til rundt 211 millioner dollar, ifølge SME Direkt Online. Med dagens valutakurs tilsvarer det rundt 1,7 milliarder kroner.

Tirsdag kommer BNP-tall for eurosonen i tredje kvartal. I andre kvartal steg BNP med 0,6 prosent sammenlignet med måneden før. Også inflasjonstall for eurosonen vil bli lagt frem. Bruce forventer at inflasjonen kan ta seg opp litt.

Analytiker Erik Bruce i Nordea

Og så er møte i Sentralbanken i Japan. Tall for forbrukertilliten i USA blir også lagt frem. I tillegg presenteres kredittindikator og pengemengde av SSB.

Onsdag legger Marine Harvest frem resultater for tredje kvartal. På forhånd venter analytikerne at det operasjonelle driftsresultatet øker fra 180 millioner euro i tilsvarende kvartal i fjor til 191 millioner euro, ifølge SME Direkt Online. Med dagens valutakurs tilsvarer det rundt 1,8 milliarder kroner.

Det er også møte i Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), men det er ikke forventet at Fed rører renten nå. Men det kan komme signaler om veien videre.

Torsdag klokken 10.00 legger Norges Bank frem rapport «Finansiell stabilitet 2017».

Fredag offentliggjør Nav sine hovedtall for arbeidsmarkedet. Den registrerte arbeidsledigheten holdt seg uendret på 2,5 prosent i september, når man tar hensyn til sesongvariasjoner.

Bruce forventer at tallet faller med en tiendedel til 2,4 prosent i oktober.

Les også

CBS: Trump vil bytte ut sentralbanksjefen

Les også

Norges Bank rører ikke renten

Les også

SSB: Arbeidsledigheten faller videre til 4,1 prosent

Publisert:
Gå til e24.no