Rentemøter i ESB

Dette kan vi forvente av Jackson Hole

Det er ikke duket for store overraskelser under årets viktige Jackson Hole symposium, men investorene følger nøye med. 

SENTRALBANKSJEFENE: Yellen og Draghi skal begge tale fredag og forventningene er store, spesielt til Draghis tale.

Foto: David Stubbs Reuters
 • Sindre Hopland
Publisert:

Torsdag er det igjen klart for det årlige symposiumet «på bygda» i Wyoming som trekker til seg finansministere, sentralbanksjefer og andre nøkkelpersoner fra finansverden .

Hvert år diskuteres global økonomisk politikk, og talene holdt i Jackson Hole påvirker store deler av verdens finansmarkeder.

Fredag er imidlertid den store dagen, da både den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi og den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen taler.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror årets symposium vil gå rolig for seg, men sier at sentralbanksjefenes taler alltid følges med på.

FÅ OVERRASKELSER: Sjeføkonom i Nordea Erik Bruce tror ikke Jackson Hole Symposium blir spesielt nervepirrende i 2017.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Årets Jackson Hole går nok som forventet uten store overraskelser. Det som kunne overrasket hadde vært om ECB og Draghi skulle komme med signaler om at de vil kjøpe mindre verdipapirer etter nyttår, sier Bruce til E24.

Han forklarer at det tidligere år har vært langt større forventninger enn hva det er til årets samling.

Draghi vil skuffe

Investeringssjef i Bank Private Client Group Bill Northey sier til Marketwatch at han tror Draghis tale er den de fleste gleder seg til.

– Samtidig som flest gleder seg til denne talen, er det nok også talen som kommer til å skuffe mest, ettersom Draghi ikke er ventet å komme med noen ny informasjon, sier Northey til nettstedet.

Det største spørsmålet man håper Draghi vil svare på er om euroens styrkelse den siste tiden byr på bekymringer. En sterk valuta, kan ødelegge for inflasjonen som kan komme til å ligge godt under den europeiske sentralbankens mål.

– Jeg tror ECB kan leve med en sterkere euro, akkurat som jeg tror Fed kan leve med en svakere dollar for øyeblikket, sier Steven Englander ved Rafiki Capital Management til Marketwatch.

Han understreker som andre analytikere at hverken Yellen eller Draghi ønsker å overraske markedene.

Trump kan tuppe Yellen

STÅLKONTROLL: Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets har full kontroll på amerikansk økonomi, men og ikke Yellen vil overraske markedet nevneverdig.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

DNBs seniorøkonom Knut Magnussen tror årsaken til at forventningene er lave til årets symposium er rentemøtene som skal holdes om ikke lenge.

– Jeg ser ikke for meg noen pengepolitiske signaler fra Yellen siden er rentemøte i USA om kun kort tid, sier Magnussen til E24 og legger til at det ikke er spådd at den amerikanske sentralbanksjefen endrer renten.

Talen hennes er ventet å handle om økonomisk stabilitet.

Yellens velvalgte ord på fredag er også slutten på en æra, ettersom det ventes at sentralbanksjefen forlater sin stilling om kort tid da det spekuleres i at president Donald Trump vil nominere noen andre til stillingen etter at Yellens fireårsperiode er over.

Påvirkning på norske markeder

Det er de amerikanske og europeiske markedene som er mest påvirket av sentralbankenes taler. Norge er relativt skjermet, mener Nordeas Bruce.

– Hva som blir sagt på fredag har ikke så stor betydning for norske markeder, men den dagen ECB begynner å snakke om nedtrapping om kjøp av verdipapirer, så vil nok vi også merke det, sier han.

Blant minneverdige øyeblikk ved Jackson Hole er møtet i 2005 spesielt godt husket.

Da advarte økonomen Raghuram Rajan mot at det nærmet seg en finanskrise og skyldte på daværende sentralbanksjef i USA Alan Greenspan.

Rajan fikk ingen støtte av de fremmøtte, men tre år senere fikk han rett da finanskrisen var et faktum i 2008, skriver Business Insider.

Les også

To oktober-overraskelser kan gi olje-hopp

Les også

Her er ordene Draghi kan bruke for å bevege euroen

Les også

Den amerikanske sentralbanken er splittet i synet om renteøkning

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Rente
 3. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 4. Janet Yellen
 5. Mario Draghi
 6. USA
 7. EU

Flere artikler

 1. Euroen hoppet høyt for Draghi

 2. Dette skjer denne uken

 3. Verdens øyne rettes mot Jackson Hole for Powells renteplaner

 4. Økonom: Draghi kan være skremt av eurobevegelser

 5. – Har tatt veldig mange på sengen