Innspurt for å unngå storstreik i staten – eksamen i fare

Partene i lønnsoppgjøret i staten har bare noen timer på seg for å unngå at over 6.000 går ut i streik torsdag morgen.

MØTER: Partene i statsoppgjøret møtes til megling hos Riksmekleren. LO Stat, Unio og YS brøt forhandlingene med staten i slutten av april. Her ankommer Egil Andre Aas fra LO Stat Riksmeklingsmannens kontor

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Riksmekleren har holdt i dialogen mellom staten på den ene siden og de fire sammenslutningene LO Stat, Unio, Akademikerne og YS siden tirsdag klokken ti. Ved midnatt natt til torsdag går fristen ut for meglingen, med mindre partene blir enige om fortsette på overtid.

Riksmekleren har varslet en løypemelding til pressen på Riksmeklerens kontor klokken 21 onsdag kveld. Etter det NTB forstår, skal det være en viss fremdrift i innspurten.

Les også

Professor kritisk til NRK-streik

Eksamen i fare

De fire organisasjonene har varslet at hele 77.000 statsansatte kan bli tatt ut i streik dersom en eventuell konflikt skulle vedvare. I første omgang vil LO Stat ta ut 4.000 medlemmer, Unio 1.100, Akademikerne 814 og YS 300 medlemmer.

En eventuell streik vil ramme driften av Nav- og skattekontorer i Oslo og Trondheim og sette avviklingen av eksamen ved ni av landets universiteter og høyskoler i fare.

Fengslene i Oslo og Trondheim er også omfattet av det første streikeuttaket, i tillegg til at alle departementene og en rekke underliggende direktorater og etater vil bli berørt.

Lønnsgap

LO, YS og Unio begrunnet forhandlingsbruddet med at statens pott til lokal fordeling var for stor, og at tilbudet ikke ville redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn.

Akademikerne brøt forhandlingene to dager senere med vekt på at den økonomiske rammen ikke var god nok, og at de ikke hadde fått nok gjennomslag på områder i tariffavtalen knyttet til sosiale bestemmelser, opplæringsmidler og pensjon.

Les også

6.000 statsansatte kan gå ut i streik torsdag

Les også

Fare for storstreik søndag morgen

Les også

Konkurranseevnen kan være svekket

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Streik
  2. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

  1. 6.000 statsansatte kan gå ut i streik torsdag

  2. Fredag kan det bli storstreik i staten

  3. Megling på overtid i statsoppgjøret

  4. Annonsørinnhold

  5. Brudd i lønnsoppgjøret i staten

  6. Mindre enn et døgn igjen i lønnsforhandlinger for offentlig ansatte