Renterådet maner til snarlig rentehopp: – Skal ikke ha rekordlav rente

E24s ekspertpanel er enstemmig: Renten skal opp. Spørsmålet er når det skjer. Mens Eikas Jan L. Andreassen tipper juni, tror Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets hevingen drøyer til desember.

TIPPER RENTEN: E24s Renteråd. Fra venstre: Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets, sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank og Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Jeg tror norsk økonomi kunne klart en renteheving helt utmerket allerede nå, sier sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Mens snøen fortsatt laver ned utenfor lokalene til den svenske banken på Aker Brygge, og vinteren nekter å slippe taket helt ennå, har vårtegnene allerede kommet i norsk økonomi.

E24s renteråd er også samstemte i synet om at den første rentehevingen siden 2011 nærmer seg.

Spesial: Dette må du vite før rentebeslutningen!

Men i spørsmålet om når det vil skje er det en større spredning i feltet, viser det seg raskt mellom kaffekopper og smørbrød i Swedbanks lokaler.

Torsdag er det igjen klart for en ny beslutning fra Norges Bank. Selv om ingen venter noen renteendring nå, er det spenning om hva sentralbanksjef Øystein Olsen sier om prognosen for renten fremover.

– Det er helt hipp som happ når det måtte komme, men hvorfor vente, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Les mer: Olsen venter første renteheving på syv år

Han tipper, i motsetning til tidligere, at renten raskt settes opp.

Allerede i juni, er Eika-økonomens gjetning, selv om han fortsatt mener at renten burde bli liggende.

Ifølge Andreassen er vinduet for høyere renter åpent, men vil lukkes raskt. Han tror det blir med den ene renteøkningen.

– Fordi bolig tipper jeg blir verre utover høsten. Inflasjonen blir åpenbart lavere hvis kronen fortsetter å styrke seg. Ting blir aldri bedre for en renteheving enn det er nå.

Da oljenedturen bremset økonomien og arbeidsledigheten steg svarte Norges Bank med å sette renten ned til rekordlave 0,5 prosent våren 2016.

Der har den ligget siden den gang, men i mellomtiden har økonomien kviknet til og ledigheten har falt.

– Den viktigste endringen var at oljenedturen snudde raskere enn folk tenkte, sier Børsum.

saken fortsetter under

– Skal ikke ha rekordlav rente

Og flere løypemeldinger har den siste tiden gitt ammunisjon til de som argumenterer for høyere rente:

 • Den siste oppdateringen fra den viktige temperaturmåleren Regionalt nettverk varsler en årlig vekst i fastlandsøkonomien på 2,8 prosent det neste halve året, betydelig høyere enn det som regnes som en normal vekst på rundt 2 prosent.
 • I boligmarkedet, som dukket opp som en risikofaktor da prisene snudde nedover, viste den siste statistikken fra Eiendom Norge oppgang i februar. Tolkningen var at prisfallet ser ut til å flate ut.
 • I motsatt retning trekker en prisvekst som fortsatt er under målet, men Finansdepartementet senket nylig inflasjonsmålet fra 2,5 til 2 prosent, noe som kan gjøre det lettere å heve renten.
Jeanette Strøm Fjære, analytiker i DNB Markets

– Kapasitetsutnyttelsen har økt mye raskere enn vi hadde trodd, med ganske stort fall i registrert ledighet, og også Regionalt nettverk som ikke bare viser akselererende vekst, men også veldig bred vekst, sier DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære.

– Hvis det fortsetter sånn, tror jeg like gjerne de kan heve i september, selv om desember er vår offisielle prognose. Men jeg tror kanskje juni er litt tidlig, sier hun.

Samtidig var arbeidsledigheten, slik Nav måler den, på 2,5 prosent i februar. Det er ned fra 3,1 prosent for ett år tilbake. Ledigheten er dermed omtrent tilbake til nivåene i slutten av 2012.

– Det som har vært overraskende er hvor bra arbeidsmarkedsutviklingen har vært, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

– Arbeidsledigheten faller så raskt at det er grunn til å spørre seg om ikke veksten er enda sterkere enn de offisielle tallene rapporterer. Det er klart at da skal man ikke ha rekordlav rente, sier Børsum.

Uenige om boligmarkedet

Boligpriser som ser ut til å stabilisere seg tar bort en viktig risiko, påpeker Swedbank-økonomen.

Øystein Børsum, sjeføkonom i Swedbank.

Les også: Fire grunner til lav boligprisvekst

– Vi får nå får tegn til stabilisering i Oslo-markedet også, hvor antallet boliger som ligger ute på Finn i bruktboligmarkedet er halvert igjen i løpet av et par-tre måneder, som er den beste indikatoren på prisene fremover.

– Når vi ser tegn til stabilisering i bruktboligmarkedet synes jeg sannsynligheten for at vi skal få en dypere nedtur i nyboligsalget, den er blitt betydelig redusert, sier Børsum.

Like optimistisk er ikke Andreassen i Eika Gruppen:

– Jeg vil slå et slag for at tingene er ikke så bra. Varekonsum og bilsalg var svakt i februar.

– Nå faller verdien på kjøpesentre og butikklokaler, fordi det er bygget for mye av det, sier han.

Andreassen mener det bygges for mye også i boligmarkedet. Han viser til at befolkningsveksten er omtrent lik igangsettingen av boliger, mens det i snitt bor rundt to mennesker i hver bolig.

Les også

SSB ser tre grunner til raskere renteløft

– I forhold til folkeveksten, som kan brukes som en røff tommelfingerregel, så bygger vi omtrent det dobbelte av hva vi trenger. Det ligger i mitt lavrentescenario, at dette er transformativt, det er mer enn en syklus, det er strukturer, sier Andreassen.

Tar foten av gassen i Europa

Etter kriseårene har økonomien i Europa frisknet til. Med små steg nærmer den europeiske sentralbanken (ESB) seg en avslutning av den ekstremt stimulerende politikken der det kjøpes store mengder verdipapirer.

I USA har rentehevingene fra sentralbanken Federal Reserve (Fed) pågått siden slutten av 2015.

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management.

– Man skal ikke undervurdere det internasjonale bakteppet. Sentralbanker liker å gå i flokk, sier Chen i Storebrand.

– Fed har vært i gang lenge, men alle ser på en måte muligheten nå, med rette i forhold til det synkrone makrobildet man ser internasjonalt. Det har sjelden vært et så synkront og bra vekstbilde. Så får du Trumponomics med skattereform også, sier han.

Chen får støtte fra Børsum.

– Bakteppet er at ESB har gitt bånn gass, og de er nå i ferd med å lette trykket på den gasspedalen.

– De begynner å gå en gradvis prosess. Og alle vet hvor den prosessen skal ende. Den skal ende med at du skal trappe ned, og stoppe QE (kjøpene av verdipapirer), og til slutt skal du heve renten. Med det bakteppet finnes det ikke mer gunstige betingelser for Norges Bank å heve renten, sier han.

Børsum tror Norges Bank først vil berede grunnen for en renteheving.

– Spørsmålet er hvor langt varsel du trenger å gi. Det er i hvert fall ingen grunn til å vente lenger enn september. Hvis tallene er virkelig gode i tre måneder til, er selvfølgelig også juni en mulighet, sier han.

Les også

Venter 5 rentehevinger frem til 2021

Les også

– De har nylig lært en lekse og vet hva de skal se etter

Les også

Tror ikke på plutselig rentehopp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

 1. E24s renteråd: Dette må du gjøre, Olsen

 2. Tror boligtrøbbel vil stikke kjepper i Olsens rentehjul

 3. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

 4. – Norsk økonomi er mer enn moden for høyere renter nå

 5. Mener USAs mektige sentralbanksjef baner vei for Olsens rentehopp