Fra nerd til fremtidens arbeidere

Før var de sett på som sære «nerder». Nå er programvareutviklerne Markus (28), Kristian (26), Per Torgrim (29) og Frank (32) blitt hotte og attraktive.

BOUVET: Bak f.v. Per Torgrim Frøstrup Thorbjørnsen (29), Kristian Ekle (26) og Frank Kvam (32). Foran sitter Markus Skallist (28).
Publisert: Publisert:

Jobben deres som programvare- og applikasjonsutviklere er blant yrkene som har best utsikter for fremtiden.

– Populariteten til yrket er økende. Nå ser vi at folk med forskjellige interesser fordyper seg i faget. Tidligere ble sånne som oss sett på som «nerder», men i takt med økende interesse for teknologi har yrket fått bredere fotfeste blant folket, sier programvareutvikler ved konsulentselskapet Bouvet i Oslo, Markus Skallist.

– Ufortjent rykte

VG møtte guttene i en storslått bygning på Majorstua i Oslo. Programutviklerne forteller at de vurderte en utdanning innenfor teknologi som et sikkert yrkesvalg da de skulle velge utdanning. De merker at stadig flere interesserer seg for teknologi, og at jobbens renomme har endret seg med årene.

Én av dem hadde to i matte på videregående.

– Mange har inntrykk av at man må være flink i matematikk og fysikk for å drive med programmering og teknologisk utvikling. Vi mener interesse for faget er langt viktigere enn gode matematikkarakterer på skolen. Det er morsomt at vi blir ansett som smarte, men sannheten er at det handler mer om interesse, ikke intellekt, sier programutviklerne.

Les også

600 kroner dagen: Utsetter omstridt lastebilavgift i Oslo

Bouvet er et skandinavisk konsulentselskap som designer, utvikler, forvalter og gir råd om IT-løsninger og digital kommunikasjon. De leverer tjenester til alt fra offshorebransjen og transportbransjen til offentlig og privat sektor

– Deprimerende

Aage Grimsmo har jobbet med transport i 30 år. Han sier unge mennesker ikke lenger ser på hans yrke som en vei å gå.

– Det finnes ikke ettervekst at arbeidstagere som ønsker å begynne med transport. Folk tenker ikke på dette som en yrkesvei. Den vanlige manuelle jobben som vi gjorde for 30 år siden, er ikke lenger attraktiv. I dag tar ungdommen en utdannelse som retter seg mot administrative oppgaver. Jeg må ærlig si at det er deprimerende utvikling, sier Grimsmo, som er daglig leder for lager, transport og logistikkbedriften Jumbo Transport.

LAGERJOBB: Aage Grimsmo, Jumbo Transport AS.

VG treffer ham i firmaets lager og kontorbygning på Furuset i Oslo. Grimsmo har jobbet innen transportnæringen i 30 år, og kan bekrefte at stadig flere lager og transportarbeidere blir overflødig i takt med den teknologiske utviklingen. Samtidig mener han at det fremdeles vil være behov for manuell arbeidskraft i fremtiden.

– Jeg mener det er diverse oppgaver som maskiner ikke kan gjøre. Bæring og plassering av produkter vil være vanskelig å automatisere. Varer skal fraktes inn og ut av butikker og fabrikker. Så lenge produktene skal plasseres og settes opp på forskjellige steder trengs det mennesker for å gjøre det på en trygg og sikker måte, sier han.

Erstattes av billig arbeidskraft

Jumbo Transport har hovedkontor i Danmark og leverer tjenester til store deler Skandinavia. Han forteller om en bransje som alltid har måtte forholde seg til teknologisk utvikling og billig arbeidskraft fra utlandet.

Les også

Tror turtallet er på vei opp i Norges oljemotor: – En veldig viktig milepæl

– Bransjen vår har vært i forandring over mange år. Det kommer stadig automatiserte redskaper som gjør at menneskelig arbeidskraft blir overflødig. Tidligere var vi 4.000–6.000 norske eksportsjåfører som kjørte internasjonal transport. I dag er det rundt 500. Vi har blitt erstattet av utenlandske sjåfører som at gjør transporten blir billigere, sier 54 åringen.

– De store overlever

Stefan Fölsters rapport anslår at lager- og transportbransjen vil få 5.549 færre arbeidsplasser over den neste 20-årsperioden. Grimsmo mener de største distribusjonsfirmaene vil kunne automatisere lagrene uten å tape penger. Han er mer bekymret for de mellomstore bedriftene.

– Roboter og datamaskiner, og ikke minst vedlikehold av maskinene vil for en mellomstor bedrift være for kostbart. De vil ikke ha muligheten til å konkurrere med de store bedriftene med automatiserte lagre. En liten bedrift som oss har muligheten til å spesialisere seg innenfor mindre leveranser.

Helautomatisert fremtid

Han har lenge vært klar over teknologiens inntog i bransjen, og innrømmer at maskinene er fremtiden.

– Det er mange eldre mennesker i denne bransjen. Jeg tror mye vil løse seg med naturlig avgang. Dessverre finnes det ikke en rekrutteringsarena for oss. Grunnet billig utenlandsk arbeidskraft og automatisering må jeg innrømme at vår bransje sakte, men sikkert vil bli tatt over av maskiner, sier Grimsmo.

Les også

NHO–rapport: Her er fremtidsjobbene – og jobbene du bør unngå

Les også

Ser muligheter for norske seismikkselskaper i Trumps massive oljeplan

Les også

Svak økning i industriproduksjonen

Publisert:

Her kan du lese mer om