Ber tilsynet sjekke Terra

Halvorsen kaller inn Kredittilsynet etter at norske kommuner har investert minst 850 millioner kroner i amerikansk gjeld.

Publisert:

Fire kommuner i Nordland investerte i juni 850 millioner kroner i fremtidige energiinntekter i det internasjonale kredittmarkedet, og risikerer nå store tap.

Undersøker Terra

Det var meglerhuset Terra Securities overbeviste kommunene om at det var lurere å investere pengene enn å plassere dem i banken. Tipset ble imidlertid gitt før den amerikanske kredittkrisen rammet markedet.

Nå ber finansminister Kristin Halvorsen Kredittilsynet om å undersøke Terras rolle i saken.

- Terra har plikt til å gi forsvarlig informasjon og veiledning til kunder som kjøper slike spareprodukter, sier finansminister Kristin Halvorsen til NRK.

- Bullshit

Obligasjonenes verdi har stupt etter at Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal investerte i sommer. Fallet er så stort at kommunene må velge mellom å spytte inn mer penger eller realisere et tap på omkring 400 millioner kroner.

Terra avviser at anbefalningene har påført kommunene tap. Harald Norberg i Terra la ikke fingrene imellom da han torsdag forklarte seg for de folkevalgte i Narvik.

- Enkelte medier har skrevet at dere har "tapt" penger. Det er bullshit, sa Norberg da.

Mer økonominytt fra E24

Publisert: