FREDRIKSEN UT MOT STOLTENBERG: - Fjern formuesskatten

Verdens største tankreder, utflyttede John Fredriksen (63), og rederlegenden Fred. Olsen ber Stoltenberg-regjeringen fjerne formuesskatten.

  • Bjørn Haugan
Publisert:,

Thomas Frederik Olsen, bedre kjent som redermilliardær Fred. Olsen (78), blander seg sjelden inn i den offentlige debatten.

Men han ønsker å bidra til den skattedebatten som blant andre Olav Thon og Wilhelm Wilhelmsen dro i gang i VG fredag.

- Norge har beholdt formuesskatten etter at de aller fleste land har avviklet den. Problemet er at formuesskatten spesielt treffer langsiktige eiere. Utlendinger og staten har en eiermessig konkurransefordel fordi ingen av dem betaler formuesskatt. Dette medfører at disse ytterligere øker sin aksjeandel i norske bedrifter på bekostning av norske private eiere, sier Fred. Olsen til VG.

Konsekvens

Han fremholder en annen negativ konsekvens av formuesskatten.

- Samtidig betyr det at private langsiktige eiere må trekke ut mer av bedriftene, hvis de kan, for å betale formuesskatten.

Han ber de politiske myndigheter tenke seg godt om og faktisk lytte til råd.

- Jeg er overbevist om at et mangfold av bedrifter er en klar nødvendighet den dag det som egentlig driver landet nå, nemlig offshorenæringen, og senere oljeinntektene, går mot slutten, sier Fred. Olsen.

John Fredriksen er tidenes rikeste nordmann, med en anslått formue på 55 milliarder kroner i Kapital.

Han har flagget ut, bor i London og er kypriotiske statsborger.

- Falitt

- Ingen liker den. Det er knapt noe annet land som lenger har formuesskatt. Jeg skjønner ikke hvorfor man skal ha det i Norge, sier Fredriksen.

Han sier det norske skattesystemet har spilt fallitt.

- De rike betaler ikke skatt likevel. Det var ikke skatt som gjorde at jeg flyttet, sier han.

Fredriksen fastslår at den norske shippingbransjen vil dø ut, etter Stoltenberg-regjeringens mange skattemessige krumspring med rederne.

- Toget er gått i Norge for shipping. Ikke på grunn av de milliardene ekstra beskatning rederne nå får, men fordi rammevilkårene har vært for ustabile for lenge.

Flere artikler

  1. Selger betaler husleien

  2. Ericsson raser 25 prosent

  3. Celina mister melkegevinst

  4. Annonsørinnhold

  5. - Økonomisk nedtur vil redde norsk økonomi

  6. Wall Street i kjelleren