– Dette er sannhetens øyeblikk for Putin

Russere kjenner presset på lommeboken og rubelen har vært i fritt fall. I formiddag skal Putin holde sin årlige tale.

HVA VIL HAN SI? Russlands president Vladimir Putin skal klokken 10 i dag holde sin årlige tale.

Alexei Nikolsky
Publisert:,

Stadig strammere sanksjoner fra Vesten på grunn av Russlands militære inngripen på Krim-halvøya, og en oljepris som faller har ikke vært godt nytt for Russlands president Vladimir Putin.

Mandag var den rødeste dagen for rubelen på 16 år, natt til tirsdag hevet sentralbanken renten, og onsdag varslet det russiske finansdepartementet at de startet salget av sine gjenværende beholdninger av utenlandsk valuta, og torsdag klokken 10.00 skal Vladimir Putin holde sin årlige tale.

Pressekonferansen er også en sjelden sjanse for både russiske og utenlandske journalister å relativt fritt kunne stille presidenten spørsmål.

Følg situasjonen i E24s aksjelive

– Dette er sannhetens øyeblikk for Putin. Det er ikke mulig å fortsette på denne måten. Økonomien snubler. Det er på tide med en klar endring. Det å ikke gjøre noe løser ikke problemet, sier Masha Lipman, en uavhengig politisk analytiker i Moskva, til Bloomberg.

Den russiske økonomien er under hard press, og landets sentralbank valgte å sette opp renten for sjette gang i år denne uken.

Økningen var på massive 6,5 prosentpoeng, til 17 prosent.

Renteøkningen er et uttrykk for en kraftig forverring i Russlands økonomi.

Rammes av oljeprisfall

Landet har gjort seg totalt avhengige av inntekter fra eksport av olje- og gass. Derfor rammer fallet i oljeprisen fra rundt 110 dollar til rundt 60 dollar hardt. I tillegg rammes økonomien av Vestens økonomiske sanksjoner i kjølvannet av annekteringen av Krim-halvøya i mars og konflikten med Ukraina.

I en fersk analyse spår den svenske storbanken SEB at den økonomiske aktiviteten i Russland skal falle med hele fire prosent neste år.

Den forrige prognosen var et fall på 0,2 prosent. Nedjusteringen skyldes den siste tidens finansielle uro i Russland og en ytterligere nedjustering av oljeprisanslaget for 2015 fra 85 dollar til 70 dollar.

Det vil den russiske befolkingen merke godt.

- Privat forbruk vil få et hardt slag i første halvår som følge av en kraftig økning i inflasjonen og fordi høyere renter reduseres husholdningenes disponible inntekt, skriver SEB i analysen som ble offentliggjort onsdag.

(saken fortsetter under bildet.)

VEKSLER OM: Det er stor aktivitet ved vekslingskontorene i Russland for tiden. Her fra et vekslingskontor i St. Petersburg.

Dmitry Lovetsky

- Inflasjon på 15 prosent

Russland importerer de aller fleste av sine forbruksvarer, inkludert mat, og når rubelen synker får det umiddelbare og store konsekvenser for prisene i butikkene.

Da konflikten med Ukraina startet lå inflasjonen i landet på seks prosent, men har tatt seg opp til ni prosent i november.

SEB spår at inflasjonen vil nå en topp på rundt 15 prosent til våren.

Det skjer fordi den russiske rubelen omtrent har halvert seg i verdi i forhold til dollar løpet av året.

Rubelen tok seg betydelig opp mot dollar og euro torsdag morgen.

Les også:


Russland-uro har kostet oligarkene over 460 milliarder kroner
Russere selger rubel og kjøper bit(coin)
Det russiske finansdepartementet varsler valutasalg
Russerne merker rubelfallet på lommeboken: - Det begynner å bli surrealistisk