Republikanerne motsetter seg Obamas krisetiltak

Selv ikke skattekutt får støtte fra republikanerne, som ivrer etter å stikke kjepper i hjulene for presidenten.

Publisert:

Reduserte skatter er et av varemerkene til republikanerne, men få måneder før det viktige mellomvalget er partiet mildt sagt lite interessert i å hjelpe Obama.

I en tale i byen Cleveland onsdag vil han foreslå skatteletter for næringslivet tilsvarende 200 milliarder dollar de neste to årene, ifølge amerikanske medier. Opposisjonspartiet lar seg ikke overbevise og mener presidenten satser på feil type skattekutt.

– Regjeringens siste plan om nye økonomiske stimuli bør bli møtt med berettiget skepsis, sier Mitch McConnell, leder for republikanerne i Senatet.

– Løser ikke problemer

I tillegg til skatelettelsene på 200 milliarder – tilsvarende 1.230 milliarder kroner – foreslår regjeringen å forlenge en ordning med redusert skatt på forskning og utvikling i private selskaper.

Videre har Obama varslet at han vil bruke 50 milliarder dollar på å ruste opp veier, jernbaner og flyplasser de neste seks årene. Og også privatpersoner med middels inntekt skal få redusert skatt.

– Dette er ikke nødvendigvis dårlige forslag, men de løser ikke de to store problemene som skader økonomien vår, sier John Boehner, som leder republikanerne i Representantenes hus.

Problemene han sikter til, er høyt offentlig forbruk, og usikkerhet for amerikanske småbedrifter, det siste ifølge Boehner som et resultat av skatter som regjeringen planlegger å øke.

Skyhøy gjeld

Mens Obama-regjeringen ønsker å forlenge skatteletter som forgjengeren George W. Bush innførte for folk med middels inntekt, mener republikanerne at også kuttene i skatten til velstående amerikanere må videreføres.

For regjeringen vil det uansett bli en utfordring å skulle finansiere skattekuttene samtidig som USA sliter med skyhøy statsgjeld.

Ifølge avisa New York Times håper regjeringen å hente en del av midlene inn igjen fra næringslivet når økonomien bedrer seg.

En fersk meningsmåling tyder på at Obama har en tøff jobb foran seg dersom han vil unngå et sviende nederlag for demokratene i mellomvalget. Republikanerne leder med 49 mot 40 prosent blant folk som tror de kommer til å stemme, ifølge målingen som er utført for avisa Wall Street Journal og TV-stasjonen NBC.

Og regjeringens økonomiske tiltak har så langt ikke overbevist amerikanerne. Bare 26 prosent tror nå at økonomien vil bedre seg i løpet av et det neste året. Det er en nedgang på over 20 prosentpoeng fra i fjor.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: