OLJEFONDETS MILLIONBONUS: - Bonuser uten tak

Oljefondets Yngve Slyngstad benekter at det var en forglemmelse å inngå avtaler med Pheim Asset Management uten tak på bonusen.

GLEMTE IKKE: Direktør for Statens pensjonsfond - Utland Yngve Slyngstad ville spare penger på faste honorarer.
  • Jorun Gaarder
Publisert: Publisert:

- Nei, nei, men vanligvis har vi cap, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank Øystein Sjølie til Finansavisen.

De fleste av Statens pensjonsfond utland, Oljefondets rundt 50 forvaltere har en avtale med tak, eller cap, på forvaltningshonorarer. Likevel er det en del av forvalterne som ikke har et slikt tak.

En slik strategi kan spare Oljefondet for penger i form av det faste forvaltningshonoraret i bunnen.

Hardt ut

Riksrevisor Jørgen Kosmo gikk hardt ut mot Norges Bank og Oljefondet etter at gigantbonusen på over 500 millioner kroner ble kjent forrige mandag. Opprinnelig hadde Pheim Asset Management rett til en bonus på 900 millioner kroner i 2009. Dette ble forhandlet ned til 530 millioner kroner.

- Jeg tror ikke at de som har samme informasjonsgrunnlag som oss, vil uttale seg på den måten enkelte har gjort i det siste, sier direktør i Oljefondet Yngve Slyngstad til Dagens Næringsliv (DN).

Eventyrlig avkastning

Dagsavisen pekte ut Tan Chong Koay som forvalteren som fikk 500 millioner kroner i provisjon i fjor, etter at Norges Bank ved flere anledninger har nektet å oppgi forvalterens identitet.

E24 kunne i etterkant fortelle at den samme forvalteren i september ble dømt for kursmanipulasjon i Singapore. Kursmanipulasjonen skjedde i 2004. Oljefondet tilbakeviser at bonusen har gått til én enkelt forvalter. Bonusen på 530 millioner kroner er gitt til forvaltningsselskapet Pheim Asset Management i Singapore. Dette selskapet har flere forvaltere ansatt.

Oljefondet investerte 2,8 milliarder kroner hos Pheim Asset Management. Dette ga i fjor den eventyrlige avkastningen på 3.3 milliarder kroner.

- Det blir gjort en vurdering fra gang til gang. Det er slik at mange forvaltere ikke ønsker en cap på honoraret. Samtidig er det slik at vi ønsker å redusere den faste delen av honoraret, sier Sjølie til Finansavisen.

Les også: Mener forvalterskandale kunne vært unngått

- Oljefondet gir bort penger

Finansdepartementet kjente ikke til dømt forvalter

Legger frem oversikt

Oljefondet legger nå for første gang frem en oversikt over hva de har betalt i bonuser og honorarer siden oppstarten i 1998, skriver DN. oversikten viser at totalt 17 eksterne forvaltningsselskap har fått over 100 millioner kroner i honorar. 12 av disse selskapene er blant verdens største forvaltere og hvert selskap kan ha flere mandater fra Oljefondet.

Bare siden 2005 har Oljefondet betalt ut seks milliarder i honorar til forvaltere.

Flere nyheter på E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Oljefondet beholder omstridt forvalter

  2. - Pheim er ikke 500-millionersforvalteren

  3. - Oljefondets forsvar er en vits

  4. Forsvarer dømte forvaltere

  5. Oljefondforvalter refser norske medier etter bonusbom