BER OM KAPITAL FREMFOR BISTAND: Norfund-suksess med tidenes største såkornfond

- Vi ser at Afrika er overraskende attraktivt for investorer, sier det norske bistandsfondets leder Kjell Roland.

NORFUND SATSER PÅ DE SMÅ: Her fra en bedrift på Madagaskar.
Publisert: Publisert:

GroFin har nå avsluttet kapialinnhentingen til GroFin Africa Fund. Såkornfondet maktet å hente inn 170 millioner dollar. Beløpet - som tilsvarer godt over en milliard norske kroner - er 120 millioner kroner over fondets målsetting.

Norfund er blant de som er tungt inne i prosjektet. Det norske bistandsfondet har investert 15 millioner dollar - tilsvarende 90 millioner kroner - i GroFin.

- At vi har klart å hente inn så betydelig kapital er svært gledelig - og overraskende. Vi ser at Afrika er overraskende attraktivt for investorer, sier Norfund-leder Kjell Roland til E24.

- Største noensinne

GroFin retter seg mot små og middels afrikanske selskaper som er nyetablerte med gode vekstmuligheter. GroFin Africa Fund vil investeres i rundt 500 selskaper over en periode på fem år.

- Dermed vil det bli det størst såkornfondet globalt noensinne. Vi tror på en bred vekst, og det er verdt å merke seg at økonomiene i Afrika sør for Sahara kan vise til sterkere vekstrater enn Europa og Latin-Amerika de siste årene, sier Roland.

Les også: Fritt frem for Oljefondet i skatteparadiser

Heller kapital enn bistand

Til tross for pene vekstrater, poengterer Norfund-sjefen at det afrikanske kontinentet fortsatt stort sett ignoreres av tradisjonelle investorer.

- Her bør norske investorer gå tyngre på banen. Vi har jo argumentert lenge for at Statens pensjonsfond og private norske investorer bør gå tyngre på banen. Og norske myndigheter bør i større grad bidra til å kapitalisere afrikanske banker og energisektor, fremfor å øke bistanden, sier Roland.

Les også: Norsk bistandsfond håvet inn på afrikansk bank

Inn i 50 bedrifter

GroFin investerer mellom 100.000 og en million dollar i de ulike småselskapene - som operer innen alt fra produksjon til handel og service. Disse selskapene sliter ofte med å vokse på grunn av lite kapital og mangel på rådgivning, og dermed har tradisjonelt Afrika mistet en betydelig motor for økonomisk vekst.

Hittil har fondet investert 17 millioner dollar i 50 selskaper. For tiden vurderes investeringer i ytterligere 24 selskaper - til en verdi på 8 millioner dollar.

Går bredt ut

Fondet investerer i Nigeria, Ghana, Rwanda, Kenya, Tanzania, Uganda og Sør-Afrika.

- Landrisikoen i Afrika er fremdeles relativt høy, men ved å spre investeringene på så m,ange land reduseres risikoen betrakelig, sier ROland.

Det er nylige innsprøytinger fra blant annet Den europeiske investeringsbanken som nå har gitt såkornfondet rekordbeløpene. Fra før er altså norske Norfund og en rekke andre kapitalinnskytere- som Den afrikanske utviklingsbanken og Shell Foundation - på plass som fondsinvestorer.

Les også:

Flere E24-nyheter

Publisert: