NORGES BANK GJORDE SOM VENTET: Kutter renten 0,5 prosentpoeng

Sentralbanksjef Svein Gjedrem senker styringsrenten til 4,75 prosent.

Publisert:

Svein Gjedrem handler som ventet, og kutter Norges Banks styringsrente med 0,5 prosentpoeng onsdag ettermiddag.

- Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til for bare kort tid siden. Avmattingen i norsk økonomi ser ut til å komme raskt og bli markert, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Han trekker frem at prisene har steget mye siden ifjor høst, men tror dette vil roe seg fremover. Prognosen for styringsrenten er også redusert fremover, ifølge pressemeldingen.

- Det er nå uvanlig stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen fremover. En samlet vurdering av utsiktene og risikoen tilsier at det er riktig å senke styringsrenten med 0,50 prosentenheter nå. Det er lagt vekt på å fremskynde nedgangen i styringsrenten, slik at utlånsrentene til husholdninger og bedrifter etter hvert kan bli redusert. Vi har som et alternativ vurdert å sette renten ned med 0,25 prosentenheter, sier Gjedrem videre.

Les også: Spår rentestup til sommeren

- Riktig beslutning

Mye var åpent foran dagens rentemøte, selv om konsensus i markedet var et kutt i styringsrenten på 0,5 prosentpoeng.

- Dette var som ventet av oss og et flertall av analytikerne, sier makroøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor til E24.

Han mener kuttet er nødvendig, ettersom det går betraktelig tregere i økonomien nå. Samtidig som realøkonomien stanser veldig opp, stagnerer kredittveksten kraftig, påpeker Aamdal.

Derfor var det rom for å "ta i" på dagens rentemøte, mener DnB Nor-økonomen.

Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, mener også Gjedrem handler rett ved å gjøre som forventet.

- Det er ikke noe poeng å dele opp rentekuttene i flere bolker nå, og Norges Bank gjør klokt i å gjøre som markedet forventer, sier Juel.

Avventer rapporten

Heller ikke sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, er overrasket over onsdagens rentekutt i Norges Bank.

- Dette var som vi forventet i forkant, sier sjeføkonomen til E24.

Det viktigste er imidlertid ikke rentebeslutningen, men den pengepolitikken Norges Bank skisserer at de vil føre fremover i den pengepolitiske rapporten.

Denne ble offentliggjort samtidig som rentebeslutningen, og beskriver Norges Banks planer for pengepolitikken fremover.

Stor spenning

Før dagens rentemøte var det knyttet uvanlig stor spenning til Gjedrems rentebeslutning. Mens flertallet av analytikere Reuters har snakket med forventet kutt, ventet tre av 11 at renten skulle stå uendret.

Litt over halvparten, eller seks av deltakerne, i Reuters-undersøkelsen hadde det riktige anslaget, og forventet et kutt på 0,5 prosentpoeng.

Nylig avholdt Norges Bank et ekstraordinært rentemøte, der de kuttet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng.

På møtet varslet Gjedrem også en mer aktiv pengepolitikk fremover, noe som var deler av grunnen til at konsensus i markedet var 0,5 prosentpoengskutt på onsdagens rentemøte.

Flere nyheter på E24.

Publisert: