STUPER PÅ BØRSEN: Kostnadssprekk for kriseplanen til SAS

Ryddejobben i kriserammede SAS blir langt dyrere enn selskapet tidligere har varslet.

VARSLER ENDRINGER: SAS-sjef Mats Jansson.
Publisert:

SAS melder fredag at selskapets kostnader knyttet til gjennomføringen av restruktureringsprogram SAS Core blir betydelig høyere enn tidligere kommunisert. Meldingen sender SAS-aksjen SAS-NOK rett ned på børsen. Fredag ettermiddag er kursen ned 9 prosent.

Kostnadssprekken skyldes ifølge selskapet tidligere utfasing av fly, høyere pensjonsavgang og kostnader knyttet til tilbakelevering av leasede fly.

Vente med nytt anslag

Gjennomføringen av Core skulle i utgangspunktet koste 900 millioner kroner. Hva den nye prislappen blir er usikkert.

- Vi guider den opp uten å si eksakt hva det blir. Vi holde på å finjustere kalkylene og vil vel legge dem frem i forbindelse med presentasjonen av andre kvartal, sier investor relations-sjef Sture Stølen i SAS.

Kostnadene knyttet til Core skal etter planen bokføres i perioden 2009 til 2011. Ifølge Stølen ser det nå ut som en større del enn tidligere ventet kommer i 2009.

- Dette er jo kortsiktig negativt, men langsiktig positivt. Og det har ingen effekt på kontantstrømmen, sier Stølen til E24.

Core-programmet skal kutte selskapets kostnader med 4 milliarder svenske kroner. Samtidig kutte selskapets kapasitet med rundt 20 prosent.

Mange må gå

Når spareprogrammet er gjennomført, skal totalt 8.600 ansatte ut av lønnslisten til flyselskapet.

5.600 ansatte i SAS’ datterselskaper har fått eller vil få ny arbeidsgiver når selskapene dere selges.

I tillegg vil 3.000 ansatte i SAS’s flyselskaper i Skandinavia miste jobben som et resultat av innsparingene.

Færre fly

Selskapet kvitter seg med 14 fly, og står dermed igjen med 130 til å drive virksomheten i Skandinavia.

Reduksjonen i antall fly gjør at selskapet må kutte i rutene. Ulønnsomme ruter til utlandet er det som står øverst på kuttlisten.

Lønnskutt

I tillegg har de ansatte allerede gått med på lønnskutt som til sammen sparer selskapet for 1,3 milliarder svenske kroner i året.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: