Oljefondet kjøper USA-eiendommer for 8,2 mrd. kroner

Oljefondet blar opp over åtte milliarder kroner for å sikre seg eierandeler i 127 eiendommer i USA, noe som øker fondets eierskap innen varehus og logistikk.

Oljefondets leder Yngve Slyngstad.

Håkon Mosvold Larsen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Oljefondet kjøper 45 prosent av en portefølje på 127 eiendommer i logistikkmarkedet i USA, fordelt på markedene Sør-California, San Francisco, Seattle og Dallas.

Prisen for Oljefondets andel er fastsatt til 896 millioner dollar, eller rundt 8,2 milliarder kroner, skriver fondet i en melding. Porteføljen vil da ha en samlet verdi på 1,99 milliarder dollar eller rundt 18,1 milliarder kroner.

Det skjer gjennom fondets partnerskap med eiendomsaktøren Prologis, som kjøper 55 prosent av porteføljen og vil forvalte eiendommene på vegne av seg selv og Oljefondet.

Porteføljen er på nær 1,8 millioner kvadratmeter, skriver Oljefondet.

Oljefondet har de siste årene kjøpt en mengde lagerbygninger og andre logistikkeiendommer, ofte i partnerskap med aktører som Prologis eller Axa. Fondet har som mål at 20 prosent av eiendommene det eier skal være i logistikkbransjen, mens 20 prosent skal være butikker, 20 prosent boliger og 40 prosent kontorbygg, ifølge fondets strategidokument for 2020–2022.

Ifølge Oljefondet er handelen en del av Prologis’ oppkjøp av Industrial Property Trust, som eier en rekke lagre i USA. Prologis varslet oppkjøpet til 3,99 milliarder dollar i juli.

Kjøperne skrev under på avtalen den 21. november, og handelen skal være gjennomført i januar 2020.

Har 2,8 prosent i eiendom

Ved utgangen av tredje kvartal hadde Oljefondet 2,8 prosent av pengene sine investert i unoterte eiendommer.

I oktober kjøpte Oljefondet og Prologis en logistikkeiendom utenfor London, hvor fondet betalte 381 millioner kroner for sin del.

Fondet solgte i tredje kvartal sin halvpart av Prelude-bygget i bydelen Boulogne-Billancourt utenfor Paris for 479 millioner kroner.

I juni solgte fondet sin halvdel i kontoreiendommen «Die Welle» i Frankfurt for tre milliarder kroner, etter å ha kjøpt eiendommen sammen med Axa France i 2013.

I april kjøpte fondet seg inn i syv logistikkeiendommer sammen med Prologis, hvor fondet betalte 481 millioner kroner for en andel i en eiendom i USA og 669 millioner kroner for andeler i seks bygninger i Spania og Nederland.

I januar meldte Oljefondet at det kjøpte seks logistikkeiendommer i Chicago, Orlando og Nashville sammen med Prologis. Fondet betalte 764 millioner kroner for sine eierandeler på 45 prosent av denne porteføljen.

Oljefondets leder gjennom de siste ti årene, Yngve Slyngstad, varslet nylig på en pressekonferanse at han hadde levert sin oppsigelse. Han skal fortsatt jobbe for Oljefondet.

Fondet gjør ny investering i logistikk

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Oljefondet

Flere artikler

  1. Oljefondet selger München-eiendom – tar gevinst på 1,7 milliarder kroner

  2. Ti år med eiendomskjøp i Oljefondet: – Avkastningen har vært bedre enn ventet

  3. Equinor selger felt-andel i Texas for nær 3 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Ivar Tollefsen blir boligkonge i Tsjekkia

  6. Oljefondet bruker 6,9 milliarder for andel i Tokyo-eiendom