Usikkerhet før boligtall: – Boliglånsforskriften er jokeren

Høsten er normalt en svakere tid i det norske boligmarkedet, men i det siste har både gjeldsregister, forslag om strammere boliglånsforskrift og rentehevinger økt usikkerheten. Tirsdag får vi fasit for prisene i oktober.

Adm. direktør Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling ser noe svakere utvikling i boligmarkedet fremover.
Publisert:

– Meglerne rapporterer om en dempet prisutvikling, noe som er normalt i høstsesongen, men tendensen er nå kanskje ytterligere forsterket, sier administrerende direktør for Eie Eiendomsmegling Hedda Ulvness til E24.

I september falt boligprisene 1,1 prosent fra måneden før, men korrigert for sesongsvingninger var det en oppgang på 0,2 prosent. Allerede da var det snakk om en høsteffekt i anmarsj.

Norges Bank satt opp styringsrenten for fjerde gang på ett år i september til 1,50 prosent, men på rentemøtet i oktober ble renten holdt uendret. Samtidig signaliserte sentralbanken at rentetoppen trolig er nådd for denne gang.

Tidligere i høst ba Finanstilsynet om innstramming i boliglånsforskriften, når den utløper ved årsskiftet.

– Vi har sett at de siste renteøkningene og ikke minst diskusjonen rundt innstrammingen i boliglånsforskriften har forrykket balansen og ført til usikkerhet, sier Eie-sjefen.

– Folk har mindre å rutte med

Hun tror også at innføringen av gjeldsregisteret i sommer har påvirket boligmarkedet.

– Innføringen av gjeldsregisteret har nok ført til at bankene har et bedre bilde over samlet eksponering, noe som også kan gjøre at det totalt sett gis mindre utlån, sier hun.

– Vi ser at folk har mindre å rutte med, tilføyer hun.

Fram mot jul venter Ulvness prisnedgang, slik at det totalt sett blir en oppgang på 2,5–3 prosent i år, ned fra 4,9 prosent hittil i år.

– For 2020 venter jeg et ganske flatt og balansert marked, med svak prisvekst kanskje rundt to prosent. Jokeren er en eventuell innstramming i boliglånsforskriften, sier hun.

– Summa summarum så er det kjøpers marked, som normalt før jul.

Terje Buraas, leder for DNB Eiendom.

Dyre boliger vanskeligere å selge

– Vi sitter med en del usolgte boliger i oktober, sier Ulvness videre, og påpeker at det særlig er boliger i det høyere prissegmentet som tar lengre tid å få solgt.

Både hun og leder for DNB Eiendom, Terje Buraas, understreker at markedet er mer prissensitivt.

– Aktiviteten er bra til å være oktober, men vi ser at det er veldig prissensitiv. Går du ut med for høy pris, er det helt stille på visning, sier han til E24.

Buraas opplever at folk nå tar seg bedre tid før de kjøper, fordi det er et stort varelager av boliger å velge i.

Om prisene i oktober sier han: – Oslo ser flatt ut, kanskje litt ned. Det er vanskeligere å si i de andre byene, men vi venter en liten nedgang i Stavanger, Trondheim og Bergen.

Lengre fram i tid tror han prisveksten vil moderere seg til 1–2 prosent i året.

– Jeg tror det er en sunnere markedsutvikling, som også gjør at flere slipper til i boligmarkedet.

Handelsbanken venter en snittvekst i de sesongkorrigerte prisene på 0,2–0,3 prosent per måned det nærmeste kvartalet, ifølge en analyse fra meglerhuset.

– Det gjenstår å se den fulle effekten av Norges Banks siste renteheving, men boligmarkedet har så langt vært robust mot økende tilbud av boliger, lavere befolkningsvekst og høyere boliglånsrenter. Vårt hovedscenario er fortsatt beskjeden boligprisvekst de kommende årene, skriver Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov.

Ny trend

Buraas har også merket seg en ny tydelig trend i det siste.

– Det ser ut som det er en økende interesse for borettslagsleiligheter til fordel for selveier, men jeg er usikker på hvorfor, sier han.

DNB-megleren spekulerer i om det kan skyldes forventninger om lavere boligpriser fremover, og at det derfor er mindre interessant å kjøpe selveierleiligheter til utleie.

Tirsdag klokken 11 vil Eiendom Norge presentere boligprisene for oktober.

Les på E24+

Hemmelighetsfull familie håver inn 4 milliarder dollar: – Veldig nysgjerrig på hva de vil gjøre med pengene

Publisert:
Gå til e24.no