Norges Bank-undersøkelse: Svakere lønnsvekst i vente

Det går mot svakere tider også her i Norge. – Vi blir likere andre land, kommenterer Handelsbanken.

LØNNSVEKST: Nå nedjusteres forventningene til lønnsveksten. Det viser Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

 • Camilla Knudsen
Publisert:

Partene i arbeidslivet forbereder seg nå på svakere lønnsvekst de kommende årene. Det viser Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal.

Totalt nedjusterer arbeidsgiver- og arbeidstagerorganisasjonene lønnsvekstforventningene med 0,3 prosentpoeng til 3,0 prosent fra forrige kvartal. I år og neste år ventes det 3,1 prosent lønnsvekst.

– Det peker i retning av en gradvis vekstavmatning også i norsk økonomi. Partene i arbeidslivet nedjusterer sine mellomlangsiktige lønnsforventninger. Vi blir likere andre land, skriver Handelsbanken i en kommentar.

Optimisme i bedriftene

Med lavere lønnsvekst følger også lavere prisstigning.

Husholdningene venter nå en årlig prisvekst om 2–3 år på 3,2 prosent, ned 0,1 prosentpoeng fra andre kvartal.

Næringslivslederne er imidlertid litt mer optimistiske. Andelen som venter økt lønnsomhet det kommende året øker med 2,2 prosentpoeng til 30,6 prosent sammenlignet med kvartalet før.

Lederne oppjusterer også sitt syn på sysselsettingen. Andelen som tror de vil ha flere ansatte om ett år øker med 0,4 prosentpoeng til 33,7, mens andelen som venter færre ansatte faller med 1,6 prosentpoeng til 16,4 prosent.

Færre tror på kronestyrking

Til tross for det rekordsvake nivået på kronekursen i sommer, er det færre økonomer nå enn i andre kvartal som tror på sterkere krone om ett år.

Andelen økonomer som venter sterkere krone faller med fire prosentpoeng til 49 prosent, mens det er en økning på 19 prosentpoeng til 26 prosent i antallet som venter svakere krone.

Les også

Sentralbanker endrer renteplaner: Største snuoperasjon siden 2009

Norges Bank gjør kvartalsvise forventningsundersøkelser om inflasjons- og lønnsutviklingen. Representanter for økonomieksperter, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdningene deltar i undersøkelsen.

Undersøkelsene ble gjennomført av Epinion for Norges Bank fra 30. juli til 17. august 2019.

Forventer det svakeste året siden finanskrisen

Torsdag la DNB frem rapporten om hvordan de ser på veien videre.

«De store sentralbankene er i ferd med å gjøre retrett, etter et fjorår preget av faktisk og forsøksvis normalisering av pengepolitikken. Handelsbarrierer og usikkerhet ligger an til å tårne seg videre opp i tiden som kommer. Det vil legge en ytterligere demper på global vekst, og skyve lange renter videre ned fra svært lave nivåer», skriver meglerhuset i rapporten «Økonomiske utsikter».

De tror likevel at vi unngår en resesjon i de største økonomiene, og peker på relativt solide husholdninger og i kombinasjon med stimulerende penge- og finanspolitikk.

«Vi anslår at den globale veksten avtar fra 3,0 prosent i år til 2,8 prosent neste år. Det vil i så fall være det svakeste året siden finanskrisen, da den globale økonomien falt med 0,1 prosent.», skriver de, og understreker at deres anslag tar høyde for at få av problemene i verdensøkonomien skal løse seg.

Les også

Verdens øyne rettes mot Jackson Hole for Powells renteplaner

Les også

Handelskrig og verdens resesjonsfrykt senker fastrenter i norske banker

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Handelsbanken
 3. Lønn
 4. Kronekurs
 5. Inflasjon

Flere artikler

 1. Norges Bank-undersøkelse: Venter lavere lønnsvekst i år

 2. Fellesforbundet ser ikke grunn til å coronajustere lønnskravene

 3. Finansgigant spår flere år med lave renter i Norge

 4. Annonsørinnhold

 5. Derfor hevet Olsen renten

 6. Handelsbanken: Hard brexit kan bety norsk rentekutt