Dette skjer denne uken: Rentemøte i Norges Bank og nøkkeltall fra hele verden

Denne uken kan Norges Banks rentemøte gi noen hint til om hevingene fortsetter. Samtidig sparkes Arendalsuka i gang, og det kommer inflasjonstall fra USA og Sverige.

RENTEMØTE: Jeanette Strøm Fjære i DNB forteller at rentemøte i Norges Bank er det viktigste på kalenderen neste uke sett med norske øyne.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

– Rentemøtet i Norges Bank på torsdag blir helt klart det viktigste denne uken sett med norske øyne, sier økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB.

Mens politikere og organisasjoner har et fullspekket program foran seg på Arendalsuka denne uken, er det også en rekke hendelser på makrokalenderen, både i Norge og internasjonalt.

– Det som blir ekstra interessant med rentemøtet er at de i juni signaliserte renteheving i september, men så har vi fått en del negative nyheter fra utlandet siden den gang. Det blir spennende å se hva Norges Bank ser på dette, og om usikkerheten gjør at de endrer fot, sier Strøm Fjære.

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB.

Foto: Stig B. Fiksdal

Rentemøte i Norges Bank

Hun peker på eskaleringen av handelskrigen og den økte sannsynligheten for «hard brexit» med Boris Johnson som statsminister i Storbritannia som de viktigste internasjonale hendelsene Norges Bank på ta stilling til.

– Norges Bank blir jo eventuelt alene om å heve renten internasjonalt sett, de er klare over at pengepolitikken i de store bankene er i ferd med å snu.

– Samtidig går det bra her hjemme, men vi har fått både en svakere krone og en lavere oljepris. Det gjør det ikke til noe problem for Norges Bank å heve renten, sier Strøm Fjære.

– Inflasjonen tar seg ikke opp i USA

USA slipper flere nøkkeltall i løpet av uken, men det er inflasjonstallene som legges frem på tirsdag Strøm Fjære nevner som de viktigste.

– En av grunnene til at Fed har begynt snuoperasjonen med rentekutt er at inflasjonen ikke tar seg opp, sier hun.

I slutten av juli ble det kjent at Federal Reserve (Den amerikanske sentralbanken) kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng for første gang på et drøyt tiår. Da sa Fed-sjef Jerome Powell at det var en måte å forsikre seg mot nedsiderisiko, gi støtte til økonomien og øke inflasjonen.

Det er ikke forventet store svingninger i de amerikanske inflasjonstallene. Forrige gang hadde USA en inflasjon på 1,6, og konsensus blant analytikere ligger på 1,7.

Les også

Sentralbanker må ta hensyn til Trumps tolltrusler: – Vil vurdere ting annerledes

Nøkkeltall fra Europa

Det er duket for nøkkeltall fra hele verden denne uken. Blant annet kommer det inflasjonstall fra Tyskland og ledighetstall fra Storbritannia på tirsdag.

Onsdag legger både Tyskland og Europa frem tall på BNP, og Storbritannia kommer med nye inflasjonstall.

– Eurosonen er en viktig handelspartner for Norge, og det er viktig for oss hva som skjer i Europa. Vi har sett en svekkelse generelt i Europa, og spesielt i Tyskland, sier Strøm Fjære, og peker på dårligere tider for bilindustrien som en av faktorene som gjør at det går dårlig i Tyskland.

Tyskland rammes av tollsatser

– Tyskland har en stor industrisektor som rammes hardt av tollsatser og svakere global vekst, og er sårbar for handelskrig, sier legger hun til.

Også Sverige kommer med nøkkeltall på onsdag. Det er inflasjonstallene som publiseres, og Strøm Fjære sier Sveriges Riksbank følger nøye med på disse.

– Inflasjonstallene er alltid viktige fordi det er viktig for sentralbankene, men det forventes ikke store svingninger, sier hun.

DNB anslår en inflasjon i Sverige på 1,5, mens konsensus blant analytikere ligger på 1,6.

Les også

Stadig større resesjonsrisiko: – Negativt syn på de globale vekstutsiktene

Halvårsrapporter på Børsen

Resultatsesongen ruller videre, og det er denne uken dekket for en rekke tallslipp på Oslo Børs. Blant annet Selvaag Bolig, Bank Norwegian, Komplett Bank og Kid legger frem kvartalstall.

Teknologiselskapet Hiddn Solutions legger frem sine kvartalstall på fredag. I år har aksjen falt med 85 prosent, og på forsommeren meldte selskapet at det var insolvent.

Datterselskapet Hiddn Security ble begjært konkurs i mai, etter å ha slitt med svake resultater.

Her kan du lese mer om

 1. Inflasjon
 2. Selvaag Bolig
 3. Bank Norwegian
 4. Norges Bank
 5. USA
 6. Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Skal sette renten for første gang: – Ser med litt nye øyne

 2. Dette skjer denne uken

 3. Strøm Fjære og Almås går inn i Norges Banks rentekomité

 4. Annonsørinnhold

 5. Inflasjonen steg svakt i september

 6. Dette skjer denne uken