- Kronen kan svekke seg kraftig på kort tid

Det kan bli «trangt i døren» når utenlandske investorer bestemmer seg for å ta gevinst, advarer sjeføkonom.

KAN FÅ RASK KRONESVEKKING: Den norske kronen kan stå foran en rask og betydelig korreksjon, dersom store utenlandske investorer bestemmer seg for å sikre gevinsten, tror sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre.
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

Den norske kronen har styrket seg kraftig siden nyttårsrakettene gikk i været, og ligger nå på de sterkeste nivåene på rundt ni år.

Valutaen har fått drahjelp både fra økt rentedifferanse fra utlandet og høye oljepriser.

Krone-entusiastiske investorer bør imidlertid huske at valutaen fort kan snu i tiden fremover, selv om norsk økonomi går godt. Strikken er nemlig strukket langt på kort tid.

Da kan bevegelsene komme raskt, og være store, advarer sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre i sin siste månedsrapport som ble lagt frem mandag.

- Kronen kan svekke seg kraftig på kort tid. Det kan skje dersom én eller fler tilstrekkelig store aktører bestemmer seg for at det er på tide å sikre gevinsten, sier Furre til E24.

Mandag koster én euro rundt 7,48 kroner, mens én dollar koster i underkant av 5,70 kroner.

Men at kronen har forlatt det kjente territoriet mellom 7,80 og 8,00 mot euroen, der den lenge befant seg, betyr imidlertid ikke at det er duket for nye rekorder i nærmeste fremtid.

- Vi har ikke nødvendigvis en énveis-billett ned til 7,0 mot euroen, og derfra videre nedover. Med noen få, store interessenter som har satset på kronen, kan trenden raskt snu, og kronen svekke seg med 30-40 øre eller mer.

Les også: Norske kroner verdt mer enn danske

«Verdens beste valuta»

En god indikator på at den sterke kronetrenden er i ferd med å nå toppen, er at «alle» snakker om kronens fortreffelighet, og om at stadig nye toppnivåer er i sikte.

- At vinden er i ferd med å snu, faller gjerne sammen med at mange går ut og sier «dette er verdens beste valuta», og at alle piler tilsynelatende peker oppover, sier Furre.

Det kan få mange til å gå inn i valutaen for å tjene penger. Dette bidrar til at strikken strekkes stadig lenger, inntil noen bestemmer seg for at den neppe kan strekkes mer.

Da kan det bli trangt i døren, og omfattende salg bidrar til å gi en ganske kraftig rekyl i kronekursen, forklarer sjeføkonomen.

- Usikkerheten er stor, og man vet aldri nøyaktig når det snur. Men før eller siden stopper det, sier Furre.

Les også:

En snuoperasjon kan utløses uten at den kan knyttes til spesifikke makroøkonomiske forhold. Det kan også skje dersom oljeprisen faller betydelig.

- Det er en del spekulative posisjoner i oljemarkedet, så nedgang i oljeprisen kan få mange til å kaste kortene også når det gjelder kronen, sier Furre.

Les også: Nervøse investorer søker trygg havn - i Norge

Under kronepress

Inntil videre ser det imidlertid ut til at den sterke utviklingen i den norske valutaen intakt, mener sjeføkonomen.

Det skaper hodepine for sentralbanksjef Øystein Olsen, som onsdag ikke bare avholder rentemøte, men som også legger frem nye prognoser og ny rentebane i Pengepolitisk rapport.

11 av 13 økonomer som har deltatt i en Reuters-undersøkelse tror renten får stå i ro på 1,75 prosent på onsdag. Et flertall tror dessuten at renten vil være uendret frem til mars 2013.

At kronen holder seg sterk, er en viktig grunn til at renten ikke settes opp, til tross for at det har kommet tall fra norsk økonomi som har vært «svært gode», ifølge Furre.

- Kan ikke svekke kronen

I sin årstale i februar advarte Olsen mot å senke renten til for lave nivåer for å tvinge inflasjonen opp.

«Selv om kronen svekkes noe (ved lavere rente, journ. anm.), vil en særnorsk kostnadsvekst som kan få inflasjonen raskere opp, kunne føre til en ytterligere svekkelse av konkurranseevnen», sa Olsen.

Det har skapt usikkerhet rundt hvilken innflytelse de ulike indikatorene har for rentesettingen.

RØRER IKKE RENTEN: Ekspertene tror sentralbanksjef Øystein Olsen lar renten stå uendret på 1,75 prosent på onsdagens rentemøte.

- Sannsynligheten for rentekutt ble redusert etter Olsens årstale, og kronen styrket seg i kjølvannet av dette, sier Furre.

I etterkant har Olsen flere ganger presisert at kronen er en viktig del av beslutningsgrunnlaget når renten settes. Like fullt har kronen holdt seg sterk.

Under onsdagens rentemøte bør sentralbanksjefen droppe eventuelle forsøk på å «snakke kronen ned», for heller ikke her vil muntlige inngrep få effekt, mener Furre.

En viktig del av årsaken til at kronen nå er sterk, er nemlig at det går svært godt i norsk økonomi. Kommentarer endrer lite på dette bildet.

Heller ikke store endringer i rentesettingen for å svekke kronen vil være effektivt, tror sjeføkonomen.

- Hvis renten kuttes for å svekke kronen, vil gleden bli kortvarig. Etter hvert vil det fyre opp norsk økonomi ytterligere, og derfor virke mot sin hensikt. Det er lite Olsen kan gjøre med dagens kronekurs.

Furre regner det ikke som overveiende sannsynlig at de store kroneaktørene forlater valutaen i flokk nå, selv om risikoen er til stede.

Det mest effektive verktøyet for å svekke kronen er det finansminister Sigbjørn Johnsen som sitter på.

- Kraftige innstramminger i finanspolitikken er det eneste som vil kunne utløse en betydelig kronesvekking nå, og det er det lite som tyder på at vi får.

Les også: - Dette er helt nye toner fra Norges Bank

Onsdag klokken 14.00 avholder Norges Bank sitt rentemøte, og legger frem Pengepolitisk rapport. Følg saken på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kutter renten til 1,5 prosent

  2. Mener renten bør settes opp

  3. Totalslakt av økonomene: – Kan de ikke lese?

  4. Rentemøtet i Norges Bank: Kan gi hint om neste rentehopp

  5. - Svært overraskende om de trekker seg