Sjeføkonom venter lav rente i flere tiår

Rentenivået i Norge kommer til å ligge svært lavt i flere tiår framover, tror sjeføkonom Jan Andreassen i Terra.

LAV RENTE: Jan Andreassen venter lav rente - lenge.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Andreassen tar nå til orde for å gå bort fra inflasjonsmålet og ber myndighetene ta over konjunkturstyringen for å tilpasse det norske samfunnet et varig lavt rentenivå.

– Europa kommer til å holde renta lav i flere tiår framover. Da kan ikke Norge gjøre noe annet enn å tilpasse seg dette nivået for å unngå at sterkere kronekurs tar livet av konkurranseutsatte bedrifter, sier Andreassen til NTB.

Rentekuttet onsdag på 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent kom som en overraskelse, medgir sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Han trodde på uendret rente fram til et godt stykke inn i neste år og viste blant annet til lavere arbeidsledighet.

– Men Norges Bank mener utviklingen i norsk økonomi er svakere enn ventet, sier han.

– Klok beslutning

– Rentekuttet i dag var en veldig klok beslutning for å berge utsatte bedrifter, og jeg tror det er liten fare for låneveksten skal ta av og dermed true den finansielle stabiliteten. På lengre sikt må vi omstille oss for å tilpasse oss et lavt rentenivå og varig lav inflasjon, sier Andreassen.

Han mener lønnsveksten må ned mot 3,5 prosent og at regjeringen må holde igjen på pengebruken for å lette presset i norsk økonomi. Andreassen tar også til orde for politiske vedtak som bremser investeringsveksten i oljesektoren, fordi han mener pengepolitikk og høy kronekurs ikke biter på en sektor som er i meget sterk vekst.

Sentralbanksjef Øystein Olsen deler ikke Andreassens syn. Hovedstyrets nye rentebane angir en uendret rente fram til neste sommer. Etter det skal renta oppover og ligge rundt 3,5 prosent ved utgangen av 2015.

– Vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme. Derfor settes styringsrenta ned, sa Olsen da han begrunnet beslutningen.

Setter opp renta

Samtidig med rentekuttet fra sentralbanksjefen sendte Fokus Bank onsdag et brev til sine kunder der det står at utlånsrenta settes opp med 0,2 prosentpoeng.

– Dette har vi gjort fordi det i lengre tid har vært dyrt for bankene å låne penger ute. Men det er en pedagogisk utfordring å forklare dette til kundene våre, sier informasjonssjef Stian Arnesen i Fokus Bank til NRK.

Nordea og DNB har ennå ikke bestemt seg for hva de skal gjøre med utlånsrentene.

– Vi må se hvordan beslutningen fra Norges Bank påvirker prisen på penger de neste dagene. Hvis det blir billigere for bankene å låne penger, vil vi kunne komme til å sette ned renta ut til kundene, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til NRK.

Unio-leder Anders Folkestad advarer bankene mot å bli grådige.

– Næringslivet og husholdningene vil tape dersom bankene bruker anledningen til å tjene mer på utlån. Av hensyn til norsk økonomi må bankene strekke seg langt for at renta blir lav i tiden fremover, sier fagforeningslederen.

Advarer låntakerne

Selv om situasjonen i de internasjonale finansmarkedene har bedret seg noe etter årsskiftet, er det utsikter til lav vekst og lave renter lenge i de fleste industrilandene. Veksten i norsk økonomi holder seg oppe, men anslagene er justert noe ned, skriver Norges Bank i sin pressemelding.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) minner både bankene og låntakerne på at rentenivået er svært lavt, og at renta skal opp igjen.

– Det er viktig at husholdninger og bedrifter tar høyde for at renta skal opp når de tar beslutninger om kjøp av bolig eller andre investeringer. Også bankene har et viktig ansvar her, sier Johnsen.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kutter renten til 1,5 prosent

  2. E24s renteråd med klar beskjed:- Ikke kutt renten nå

  3. Rører ikke renten

  4. – Bekrefter at vi er ute av oljenedturen

  5. - Det som skjer ute påvirker oss