Optimismen øker i Norge

Folk flest har stor tro på landets økonomi.

OPTIMISTISKE: Nordmenn er optimister med tanke på egen økonomi. Her fra årets 17. mai-feiring.
Publisert:

Troen på landets økonomi har blitt sterkere i alle aldersgrupper bortsett fra hos de yngste, skriver Finansnæringens Fellesorganisasjon i en pressemelding.

Dataene kommer fra Forventningsbarometeret for andre kvartal, som TNS Gallup har gjennomført for FNO.

- Norge og norske husholdninger har god økonomi, men vi gjør lurt i å minne hverandre om at det er i gode tider vi bygger buffere for å møte dårligere tider, sier FNO-direktør Arne Hyttnes.

Positive tall

Lave renter og økende boligpriser lover godt for folks privatøkonomi. Sistnevnte er positivt for de som allerede eier egen bolig. For de som ikke eier egen bolig fører naturlig nok høye boligpriser til utfordringer. Det er derfor ikke overraskende at det er blant unge i alderen 15 til 29 år at optimismen ikke øker.

- Det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet i dag, både på grunn av prisutviklingen og økte egenkapitalkrav. Spesielt unge husholdninger merker hvor tøft det har blitt, noe vi ser spor etter i Forventningsbarometeret, sier Hyttnes.

Han understreker for øvrig at økt optimisme ikke må gjøre folk sløve med tanke på egen økonomi.

Sparer mer og bruker mindre

Til tross for at den norske økonomien går bra er utsiktene ellers i Europa stadig negative. Veksten er svak, og arbeidsledigheten øker. Dermed er nordmenn også mer forsiktige med pengebruken.

Dette gjenspeiles i norsk økonomi ved at folk generelt sparer mye, og bruker mindre penger.

- Til tross for at nordmenn generelt har svært god økonomi og nyter godt av lav renge og et bra lønnsoppgjør, har de fleste en fornuftig pengebruk. Forbruket har riktignok økt noe hittil i år, men inntektsveksten har vært enda høyere slik at sparingen også har økt, sier Hyttnes.

Les også:

Nordmenn har sterkeste tro på egen økonomi på åtte år

Nordmenn har svekket tro på landets økonomi

Forvetningbarometeret: - Lånetakerne ikke skremt

Publisert: