Obama oppfordrer til kompromiss

President Barack Obama kom med en innstendig oppfordring til Kongressen om å finne fram til et kompromiss for å unngå en uansvarlig misligholdelse av gjelda.

Publisert:

I beste sendetid mandag kveld (klokka 3 tirsdag norsk tid) appellerte han direkte til det amerikanske folk om å kreve at politikerne i Washington arbeider seg fram til et kompromiss i den fastlåste striden om innsparinger og gjeldstaket.

Han understreket at den voksende gjelda kan gjøre stor skade på amerikanske økonomi om den får fortsette, og begge parter er enige om at underskuddene på budsjettet må reduseres slik at gjelda ikke vokser så fort.

LES OGSÅ: - USA i ideologisk vranglås

Men problemet er at de to partiene har lagt fram rivaliserende forslag til hvordan innsparingene skal gjøres, som ikke har mulighet til å bli vedtatt, og at Republikanerne har knyttet en heving av gjeldstaket til en innsparingsavtale.

Farlig spill

Obama gjorde det klart at både demokrater og republikanere har et ansvar for å finne en løsning, men at det han kalte Republikanernes kompromissløse innstilling til gjeldstaket er et farlig spill.

Han avviste også Republikanernes siste forslag om en midlertidig heving av gjeldstaket fordi det ikke ville løse problemet og bare føre til at striden gjentar seg om seks måneder.

– Det er ikke slik man styrer det mektigste landet på jorda. Det er et farlig spill vi aldri har spilt før, og vi har ikke råd til å spille det nå. Ikke når jobbene og inntektene til så mange familier står på spill, sa han i den korte talen.

Dystre følger

I talen tegnet han et dystert bilde av konsekvensene for USA om ikke gjeldstaket heves innen fristen 2. august. Da vil USA slippe opp for penger og ikke kunne betale gjeldsrenter, pensjoner og lønninger til statsansatte.

– Vi ville ikke ha penger til å betale våre regninger. For første gang i vår historie ville vår kredittvurdering på AAA bli nedgradert, og investorer over hele verden ville spørre seg om USA fortsatt er et trygt sted å investere, advarte han.

– Renter på kredittkort, huslån og biler ville fly til værs, og det ville reelt innebære en enorm skatteøkning for det amerikanske folk. Vi risikerer å utløse en dyp økonomisk krise, som USA ville ha hele ansvaret for, sa han videre.

I en egen svartale få minutter etter Obama sa den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, også at USA ikke kan misligholde gjelda.

Men han gjorde det samtidig klart at han mener det amerikanske folk ikke vil finne seg i å heve gjeldstaket uten betydelige budsjettinnsparinger.

– Obama har ofte sagt at vi trenger en balansert tilnærming, men i Washington betyr det: Vi bruker mer, dere betaler mer, og slike skatteøkninger vil ødelegge arbeidsplasser, sa han.

LES OGSÅ: Børsnedtur på Boehner-budsjettet

Wall Street skjelver

På Wall Street har markedet begynt å forberede seg på at det utenkelige skjer, og USA blir ute av stand til å betale for seg og mister sin gode kredittvurdering.

Fortsatt råder den oppfatningen at politikerne i siste øyeblikk kommer til å bli enige og unngå det Obama har kalt et økonomisk armageddon.

Men kilder i finansverdenen sier at bankene har begynt å utarbeide kriseplaner. Blant annet skal de være i gang med å legge seg opp kontanter for å øke likviditeten i tilfelle det verste skjer, eller kjøpe forsikring, såkalte CDSer.

Likevel er amerikanske banker så eksponert mot amerikanske statsobligasjoner at det er lite de kan gjøre for å beskytte seg.

Rundt om i verden er det nedgang på børsene, og dollaren synker i verdi i påvente av en avklaring.

Ennå fastlåst

Forhandlingene var mandag fortsatt like fastlåst, og det var ingen tegn til at de var i ferd med å bli enige.

Demokratene skal ha gitt opp kravet om skatteøkninger i første omgang for å kutte underskuddet, men det er fortsatt ikke godt nok for Republikanerne.

I utgangspunktet ville Demokratene redusere underskuddet ved en kombinasjon av dype kutt og skatteøkninger på de rike, mens Republikanerne vil gjøre det med enda dypere kutt og uten skatteøkninger.

Les også

IMF: Alvorlig sjokk for USA om ikke gjeldstaket heves

Fortsatt stor avstand om gjeldstaket i USA

- Ennå ingen avtale om gjeldstaket

Publisert: