Jensen advarer bankene mot å skru opp renta

Finansminister Siv Jensen (Frp) advarer bankene mot å bruke nye kapitalkrav som en unnskyldning for å sette opp utlånsrentene.

UNNSKYLDNING: Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at det er viktig å sikre seg mot nedgangstider, men at bankene ikke burde bruke dette som unnskyldning for renteoppgang.

Erlend Aas
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Det er viktig å sikre seg for eventuelle nedgangstider, men det er ikke slik at bankene kan dekke seg bak dette og bruke det som unnskyldning for renteoppgang, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Norske banker har levert svært gode resultater i høst, og Sparebank 1 Midt-Norge-sjef Finn Haugan har sagt at «vi er inne i en gullalder». Nylig la finanskonsernet DNB fram et resultat som var én milliard kroner bedre enn ventet.

– Vi må ha gode reguleringer som sikrer bankene solide buffere for nedgangstider, men det er også viktig for oss å ivareta forbrukernes interesser, sier Jensen.

Jensens forgjenger Sigbjørn Johnsen (Ap) signaliserte i vår at bankene måtte holde mer egenkapital bak boliglån, de såkalte boliglånsvektene, noe som blant annet førte til flere rentejusteringer.

– Det er ingenting som tyder på at de økte rentemarginene er nødvendige på grunn av boliglånsvektene. Men dette er det bankene som må vurdere, overfor seg selv og egne kunder. Bankkundene har dessuten mulighet til å signalisere hva de mener er rimelig og urimelig gjennom sin atferd og ved å bytte bank, sier Jensen.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. – Press bankene

  2. Batta: - Jeg er ikke fornøyd før kravet senkes

  3. Mener Jensen ikke trengerå lytte til Norges Bank

  4. Jensen håper å løse tilsynsfloken mellom EU og Norge

  5. Gir ikke oppbankgarantien