Kyprioter stiller seg i kø for å ta ut penger

Kypriotene tømmer minibankene mens politikerne forhandler.

LANG, LANG REKKE: Det blir stadig vanskeligere å sikre seg kontanter på Kypros. Ved de minibankene som ennå virker, blir køene lengre og lengre. Dette var situasjonen ved en Laiki Bank-filial i Larnaca ved middagstider.
  • Johann D. Sundberg
  • NTB
  • Hans Chr. Hansson
Publisert:

Ingen vet når bankene vil åpne igjen. Ved de minibankene som fortsatt virker, blir køene lengre og lengre.

- Kortet mitt virket ikke. Jeg har vel nådd uttaksgrensen, sier en kvinne som ikke fikk ut så mye som en cent fra sin konto i Laiki Bank – og det etter å ha stått lenge i kø.

Uttaksgrensene har blitt stadig redusert de siste dagene, og var i formiddag nede i 200 euro.

- Kort virker ikke

Georgia (25) klarte å få ut penger før hun dro på handletur med sønnen Panagotis (4) i formiddag.

- Mange steder går det ikke lenger an å betale med kort, forteller hun.

Og mange steder tar heller ikke imot sjekker, som ellers er et normalt betalingsmiddel på Kypros.

Den unge mammaen følger samme strategi som kyprioter flest i krisen: De forsøker å legge seg opp en viss kontantbeholdning – og bruker bare penger på det aller mest nødvendige.

(Saken fortsetter under bildet)

SPARER: Georgia forsøker å legge seg opp en viss kontantbeholdning til seg og sønnen.

- Ingen vet jo hvor det bærer. Det kan gå bra, men det kan også gå galt, sier Georgia på vei inn på kjøpesenteret Elomas med sønnen sittende i handlevognen.

- Kontoen er frosset

Også forretningsfolk er fortvilet. En businessmann fra Armenia, som pendler mellom Kypros og Storbritannia, forteller at alt av transaksjoner har gått i stå. Han får åpnet nettbanken, men det er også alt.

- Kontoene er frosset. Du kan jo forsøke å overføre penger til en konto i England, men det vil ikke virke, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

INGEN SJEKKER: På dette oppslaget blir kundene informert om at butikken ikke godtar betaling med sjekk.

Samtidig som fortvilelsen griper stadig flere kyprioter, arbeider de politiske lederne i landet på spreng.

Frist til mandag

Torsdag morgen ga i realiteten den europeiske sentralbanken (ESB) politikerne en frist til mandag for å finne en løsning.

Hvis ikke Kypros har inngått en avtale med EU/IMF vil ikke ESB lenger være villig til å tilføre de kypriotiske bankene ny likviditet gjennom nødlån.

Uten slike nødlån vil det trolig kun være et spørsmål om timer før bankene på Kypros går konkurs når bankene etter planen åpner igjen på tirsdag.

Etablerer fond

Med åpne banker vil det være mulig for kundene å ta ut alt av innskudd gjennom overføring til andre banker og ikke bare små uttak ved bruk av minibanker.

Samtidig som kundene står i kø, har politikerne vedtatt å opprette et investerings- og solidaritetsfond, uten at det er kommet noen detaljer om saken.

Ifølge en uttalelse var regjeringens talsmann Christos Stylianides gjennomføres det nå en juridisk gjennomgang for at fondet skal se dagens lys.

Sentralbanksjef Panicos O. Demetriades sier torsdag at han venter at det innen mandag vil være støtte for et program for å få økonomien på Kypros på føtter igjen.

«Plan B»

Kypriotiske politikere har arbeidet med en «Plan B» etter at parlamentet i landet tirsdag kveld sa nei til avtalen med EU.

Den innebar ti milliarder euro i kriselån, men forutsatte at Kypros må hente inn 5,8 milliarder euro gjennom en engangsskatt på bankinnskudd.

Russisk bistand og en nedjustert bankavgift skal være blant ingrediensene i en ny kriseplan for Kypros.

Planen er utarbeidet av landets regjering og skal legges fram for nasjonalforsamlingen torsdag ettermiddag, ifølge Kypros' statlige kringkaster RIK.

Både russisk krisehjelp og en nedjustert bankskatt skal være del av forslaget. Målet er å skaffe til veie 5,8 milliarder euro for å oppfylle kravene til EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Ifølge RIK kan det bli aktuelt å kompensere russerne med en marinebase hvis de bidrar til et oppkjøp av Kypros' to største banker.

- Må tjene Russland

Hvis Kypros inngår en avtale med Russland, må den også tjene russiske interesser, sier Kypros' finansminister Michalis Sarris.

Ifølge ministeren dreier samtalene seg om både banker og gassutvinning.

- Det er mange grupper som jobber med en rekke saker. Banker og naturgass er mulige områder som vi kan basere noe samarbeid og noe støtte fra Russland på, sa Sarris til journalister i Moskva torsdag morgen.

Kypros søkte om kriselån i juni 2012 for å sikre at landets bankvesen ikke går over ende som følge av den økonomiske krisen i Hellas.

Kypriotiske banker har tapt rundt 4,5 milliarder euro på nedskriving av gresk gjeld.

Sammen med andre tap har bankene et anslått behov for tilførsel av ny kapital på minst 10 milliarder euro.

Bankene har mange viktige kunder i utlandet, og de er blitt anklaget for å hvitvaske penger for kriminelle i Russland.

Dette skal være en av årsakene til at EU-landene har vært skeptiske til å ta regningen for å redde bankene på Kypros.

Les også

- De investerte som om de spilte kasinoSpekulasjoner om Russland ønsker marinebase på KyprosSjømannsprest: - Kypriotene merker at det er trange kårTysk melding til Kypros: - De som har profittert på den kypriotiske modellen må betale regningen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Mandag kan Kypros miste «blodtilførselen»

  2. - Store innskytere kan tape 40 prosent

  3. - Kypriotiske banker holder
    stengt til neste uke

  4. Frykter systemet bryter sammen

  5. Russland rasende etter Kypros-avtale