Obama: Ingen unnskyldning for skatteskandale

Det finnes ingen unnskyldning for den amerikanske skatteetatens ekstra strenge gransking av konservative grupper, mener president Barack Obama.

- IKKE BESTÅTT: Barack Obama mener ansatte i den amerikanske skatteetaten har stått til stryk på integritet.
Publisert: Publisert:

Han har bedt finansminister Jack Lew sørge for at de som sto bak spesialbehandlingen, stilles til ansvar for sine handlinger.

Blant annet politiske grupper med bånd til den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen er blitt kontrollert ekstra nøye av skatteetaten Internal Revenue Service (IRS). Granskingen har skjedd når gruppene har søkt om skattefritak, ifølge en rapport fra finansdepartementet.

– IRS må tolke loven på en rettferdig og upartisk måte, og etatens ansatte må utvise den største integritet. Rapporten viser at noen av de ansatte ikke besto denne testen, sa Obama tirsdag.

Det føderale politiet FBI har satt i gang etterforskning for finne ut om lover ble brutt i forbindelse med kontrollen av Obamas politiske motstandere. Blant gruppene som er gått ekstra nøye etter i sømmene, er det rundt 75 med tilknytning til Tea Party-bevegelsen.

– Jeg tror alle er enige om at dette er skandaløst og uakseptabelt, om ikke ulovlig, sa justisminister Eric Holder tidligere denne uken.

Den republikanske kongressrepresentanten Vern Buchanan, som sitter i en komité som fører tilsyn med IRS, krever at «hoder må rulle» som følge av skatteskandalen.

Publisert: