Giske på ny Asia-tur for å hjelpe Telenor

Næringsministeren kommer Telenor til unnsetning, igjen. Milliardverdier står på spill.

TOPPMØTE: Her møter Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas (f.v.), Norges ambassadør Ragne Birthe Lund og næringsminister Trond Giske statsminister Sheikh Hasina søndag for løse Telenors problemer i landet.
Publisert: Publisert:

Næringsminister Trond Giske møtte søndag fem ministere i Bangladesh for å redde Telenors investeringer i landet.

Telenor har igjen trøbbel i Asia. En maktkamp mellom myndighetene i Bangladesh og fredsprisvinner Muhammad Yunus kan få store konsekvenser for det norske storselskapet.

- Jeg har tro på dette. Jeg hadde tro på at vi skulle lykkes i India og det har jeg også her i Bangladesh, sier nærings- og handelsminister Trond Giske til VG.

En regjeringsnedsatt kommisjon har undersøkt eierforholdene til Yunus' selskap Grameen Bank.

LES OGSÅ: India: Telenor mistet 1,4 millioner abonnenter

I deres foreløpige rapport har de funnet mistenkelige forhold rundt eierskapet i Grameen phone, og det er her Telenor kommer inn i bildet.

Telenor er nemlig hovedaksjonær i Grameen phone - den største mobiloperatøren i Bangladesh. Ifølge den foreløpige rapporten må Telenor redusere eierskapet i selskapet med 16 prosent på grunn av feil under lisenstildelingene i 1996.

- Trygge investeringer

Lørdag og søndag har toppledelsen i Telenor og den norske næringsministeren vært i møte med et kobbel av ministere i Bangladesh med statsminister Sheikh Hasina i spissen.

- Det at vi blir møtt av så mange høytstående personer viser at de tar vår bekymring på alvor. Vi fikk en klar tilbakemelding fra ministeren for telekommunikasjon at Telenors investeringer er trygge, sier Giske.

Telenor eier 55,8 prosent av Grameen phone. Skulle politikerne i Bangladesh ta den foreløpige rapporten til følge, vil ikke Telenor lenger ha majoriteten av aksjene i selskapet. Grameen phone har en markedsverdi på over 14,5 milliarder kroner.

- Det at Grameen phone blir dratt inn i denne granskingen og en slik strid, er helt feil. Det er ikke Grameen Bank, men Telenor som er største eier i selskapet, sier næringsministeren.

Også i 2012

Dette er ikke første gang næringsministeren må hjelpe Telenor i Asia. Staten er hovedeier i Telenor og i 2012 måtte ministeren reise flere turer til India for å redde selskapets investeringer der.

- Er du lei av å reise rundt og ordne opp for Telenor?

- Når det står milliarder av kroner på spill og et viktig selskaps muligheter til å levere sine tjenester, så er det verdt en reise og verdt innsatsen, sier Giske.

LES OGSÅ: Telenors kinkige problem i India

Telenor har vært involvert i Bangladesh siden de og Grameen phone fikk mobillisenser i landet i 1996. Selskapet poengterer at det er snakk om en foreløpig rapport, og at politikerne må ta stilling til den endelige rapporten før det blir en endelig konklusjon i saken.

- Det er ikke uvanlig at myndighetene i Bangladesh nedsetter en kommisjon uten at man ser at rapporten blir tatt videre av politikerne etter at de blir fremlagt. Vi jobber ut fra at vi skal finne en løsning på dette, sier Glenn Mandelid, kommunikasjonssjef for Telenor i Asia.

- Godt med støtte

Mandelid sier selskapet er fornøyd med at næringsministeren tar tak og hjelper til i Bangladesh.

- Det er alltid godt å få støtte fra norske myndigheter. Det åpner dører slik at vi får presentert vårt syn, sier Mandelid.

Telenor har også tidligere hatt problemer i Bangladesh. I 2008 avslørte den danske avisen Politiken at underleverandører til selskapet lot sine ansatte jobbe under livsfarlige forhold.

LES OGSÅ: Telenor-sjefen: - Myanmar nærmer seg beslutninger

Publisert:
Gå til e24.no