Kvinneopprør mot Støres kontanthjelpforslag

Tidligere likestillingsminister Grete Berget (Ap) går sammen med flere Ap-kvinner mot Ap-leder Jonas Gahr Støres forslag om å beholde kontantstøtten for de minste barna.

STØTTES IKKE AV EGNE: AP-leder Joans Gahr Støre mottar kritikk fra flere av Arbeiderpartiets kvinner for et kontantstøtteforslag.
Publisert: Publisert:

Støre tok lørdag til orde for å beholde kontantstøtten for ettåringer og ber partifellene tenke nytt i familiepolitikken.

– Hvis vi skal være et parti med tiden, så må vi lytte til familiene og forstå det de står i. Og da er det ikke sikkert at det vi har ment i tidligere tiår, er helt riktig for kommende tiår, sa Støre.

Utspillet kom da Støre talte til kvinnenettverket i Arbeiderpartiet.

Siden kontantstøtteordningen ble innført i 1998, har det vært betydelig motstand mot den i partiet generelt og hos Ap-kvinnene spesielt.

Reagerer kraftig

– De borgerlige er best på å drive borgerlig politikk, sier Grete Berget til Klassekampen.

Berget var barne- og likestillingsminister mellom 1991 og 1996, og kan se tilbake på 40 års medlemskap i Ap. Hun reagerer kraftig på at Støre vil vurdere å frede kontantstøtten.

– Det er greit å tenke nytt, men da kan en ikke bare pusse på forslag fra de borgerlige, sier Berget, som presiserer at hun uttaler seg i egenskap av å være tidligere statsråd på feltet.

Berget har protestert kraftig mot Støres utspill på Facebook, og mange profilerte Ap-politikere har støttet innlegget. Blant dem er stortingsrepresentant Gunvor Eldegard, tidligere statsråd Ranveig Frøiland, tidligere Oslo-byråd Gro Balas og sentralstyremedlem i Ap Kjersti Stenseng.

Forundring

Ifølge Dagbladet har Støres utspill vakt forundring og til dels sterke reaksjoner i Arbeiderpartiet.

Kampen mot kontantstøtten har vært en kjernesak for Ap i flere år. I valgkampen brukte daværende partileder Jens Stoltenberg kontantstøtten som ett av flere eksempler på en umoderne familiepolitikk.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun ikke vet om Ap er for eller mot kontantstøtte.

– Jeg er mer enig med Ap enn med Støre, sier Venstre-lederen, og sikter til Aps partiprogram der det heter at kontantstøtten skal avvikles når full barnehagedekning er på plass.

– Da vi snudde, gjorde vi det i alle fall i form av et landsmøtevedtak. Jeg oppfatter dette utspillet som et klossete frieri til KrF, sier Venstre-lederen.

Merkelig

SV-leder Audun Lysbakken synes både utspillet og timingen er merkelig.

– Vi har aldri vært så nær å kunne avskaffe kontantstøtten nå som Venstre har snudd. Det er også en debatt innad i Høyre om dette. Da er det rart hvis Arbeiderpartiet plutselig skal snu og frede den, sier Lysbakken.

Heller ikke likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik møter nytenkningen til Støre med entusiasme.

– Vi har lenge påpekt at kontantstøtten hindrer likestilling, og at den er til hinder for god integrering både for mødrene som ikke kommer ut i arbeid, og for barna, sier hun til Aftenposten.

I Ap møtes Støres utspill med litt delte meninger. Aps familiepolitiske talskvinne, Rigmor Aasrud, sier hun ikke har endret syn.

Men Støres høyttenkning mottas positivt av lederen i Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt.

– Det er en viktig debatt å ta opp, sier hun.

Men Libe Rieber-Mohn, som satt i redaksjonskomiteen da Aps landsmøte vedtok dagens formulering om kontantstøtten, er helt uenig.

– Det er veldig bra å tenke nytt. Men å videreføre kontantstøtten er et skritt i gal retning. Jeg kan ikke se noen grunn til å skape tvil om Aps standpunktet i dette spørsmålet nå, sier sentralstyremedlem Libe Rieber-Mohn.

Publisert: