Gresk statsminister: - Vi ønsker ikke en katastrofal konfrontasjon

Den nye greske statsministeren inviterer til reforhandling av den greske statsgjelden.

RASKT UTE: Alexis Tsipras og hans regjering inviterer til samtaler med EU og kreditorene bare et døgn etter at de tok sete i maktens korridorer.
Publisert:

Ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Dow Jones Newswire inviterer den greske statsministeren Alexis Tsipras EU og de andre kreditorene til samtaler dagen etter at han fikk på plass sin nye regjering.

Les også

Følger greske gjeldsforhandlinger med argusblikk

- Vi er rede til å diskutere en reduksjon av gjelden. Vi ønsker å få i stand en retteferdig og spiselig løsning, sier Tsipras.

Invitasjonen ledsages av en setning som ganske sikkert er ment å berolige både kreditorene og finansmarkedet, som frykter at den nye greske regjeringen skal stake ut en kurs som ender med at landet trer ut av eurosamarbeidet, og dermed velter en dominobrikke som utløser en ny finanskrise.

- Vi ønsker ikke en katastrofal konfrontasjon i forhandlingene, sier Tsipras.

Les også

Ny gresk regjering må rett i gjeldsforhandlinger

Skal få penger i mars

Invitasjonen til gjeldssamtaler kommer ikke bare kort tid etter valget, det kommer også tett opptil neste utbetaling av kriselån fra «troikaen», bestående av EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).

I mars skal IMF overføre 7 milliarder euro, som er neste delutbetaling av den nødfinansieringen «troikaen» har lovet Hellas.

Men i retur er landet nødt til å oppfylle politiske endringer og sparetiltak som kreditorene har stilt som krav for lånene.

- Hvis det stilles spørsmål ved den videre oppfølgingen av låneprogrammet fra Hellas side vil det bety at landets banker mister tilgangen til penger fra Den europeiske sentralbanken, sa styremedlem Joachim Nagel i den tyske sentralbanken til Handelsblatt onsdag .

Og som ikke advarselen var tydelig nok, la Nagel til:

- Det vil ha fatale konsekvenser for gresk økonomi.

Den ferske greske regjeringen har også varslet at «alle privatiseringsprosjekter er lagt på is», melder Aftenposten. Privatisering av statseide selskaper har vært ett av vilkårene fra de internasjonale långiverne.

Les også

– Dette er slutten på en ond sirkel

Les også

– IMF vil fortsette å støtte Hellas

Les også

– Hjertet mitt knuses hver gang jeg reiser til Hellas

Les også

Følger greske gjeldsforhandlinger med argusblikk

Publisert:
Gå til e24.no