USA: Korteste trygdekø siden juli 2008

Færre enn ventet søkte om ledighetstrygd forrige uke i USA.

ROBYN BECK
  • Anna Sandvig Brander
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:,

Antallet nye søkere etter ledighetstrygd i USA falt 34.000 til 407.000 personer i løpet av forrige uke. Det er det laveste nivået siden juli 2008.

Det opplyser Det amerikanske arbeidsdepartementet i en fersk rapport som vanligvis legges frem på torsdager, men som denne uken ble skjøvet frem til onsdag ettersom markedet i USA er stengt i morgen.

- Dette er åpenbart et godt tegn, som viser at arbeidsmarkedet i USA går i riktig retning, sier rentestrateg Gaute Langeland i Nordea Markets til E24.

På forhånd ventet ekspertene at antallet nye trygdesøkere skulle falle noe mindre, til 435.000 personer, i forrige uke, ifølge Marketwatch.

Les også: Overraskende høy vekst i USA

- Må lenger ned før friskmelding

Også fireukerssnittet, som viser trendene i arbeidsmarkedet tydeligere, falt. Nedgangen på 7.500 personer bringer gjennomsnittet ned til 436.000 personer. Også dette er det laveste nivået på to år.

Gaute Langeland mener det imidlertid må ytterligere forbedring til før man kan begynne å snakke om en friskmelding av arbeidsmarkedet i USA.

- I oppgangskonjunkturer har vi sett antallet nyregistrerte ledige falle mot 300.000. Det er ennå langt igjen dit, sier Langeland.

8,5 million på trygd

Mengden amerikanere som stilte seg i kø for å søke om videreført ledighetstrygd, sank noe gjennom uken som sluttet 13. november. Etter nedgangen på 142.000 personer var det 4,2 millioner som mottok en videreført ledighetstrygd.

I kjølvannet av finanskrisen har imidlertid stadig flere amerikanere måttet søke om trygd utover den lovfestede perioden, ettersom de ikke har klart å komme seg inn på det skjøre arbeidsmarkedet i USA. Obama-administrasjonen har derfor måttet bevilge ekstra midler for å hindre at disse kastes ut i fattigdom.

Totalt mottok 8,53 millioner amerikanere en form for statlig støtte.

LES OGSÅ: - Dollaren har nådd bunnen

Lav prisvekst

Onsdag ettermiddag la også det amerikanske handelsdepartementet frem oppdaterte inflasjonstall.

De viste at prisveksten i oktober, som i månedene før, utgjorde bare 0,9 prosent på årsbasis.

- Ved siden av den store arbeidsledigheten er deflasjonsfaren den største bekymringen for den amerikanske sentralbanken. Oktobertallene er en bekreftelse av sentralbankens oppfattelse av nåsituasjonen, sier Langeland.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) vedtok i begynnelsen av november å stimulere økonomien med 600 milliarder dollar fra seddelpressen.

De positive ledighetstallene får pilene til å peke oppover i forhåndsbørshandelen i USA onsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Sentralbanken nedjusterer vekstanslagene

Flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. 351.000 nye søkte om trygd i USA

  2. Korteste trygdekø i USA siden april

  3. Færre trygdesøkere i USA

  4. Annonsørinnhold

  5. Trygdekøen i USA faller kraftig

  6. Færre søkte om trygd i USA